Un pact comercial major în regiunea Pacificului a intrat în vigoare duminică

Publicat:

Un acord comercial major, care reuneşte 11 state din regiunea Pacificului, o versiune modificată a Parteneriatului Trans-Pacific (TPP), a intrat în vigoare duminică, transmite Reuters, scrie news.ro .

Acordul, care va reduce tarifele comerciale în cea mai mare parte a regiunii Asia-Pacific, nu include Statele Unite, care s-au retras din negocierile pentru TPP în 2017.


Citește și : Guvernul columbian denunţă posibile proiecte de atentat împotriva preşedintelui Ivan Duque

”Acordul Cuprinzător şi Progresiv pentru Parteneriatul Trans-Pacific (CPTPP) oferă pentru prima oară Noii Zeelande acorduri comerciale cu trei economii majore: Japonia, Canada şi Mexic”, a declarat ministrul Comerţului din Noua Zeelandă, David Parker.

Pactul a intrat în vigoare duminică pentru Australia, Noua Zeelandă, Canada, Japonia, Mexic şi Singapore, iar Vietnamul va urma pe 14 ianuarie.

Brunei, Chile, Malaezia şi Peru se vor alătura la 60 de zile după finalizarea procesului de ratificare.

Banca de investiţii HSBC a arătat într-un comunicat că 90% din tarifele aplicate pentru bunurile provenite din cele şase ţări au fost eliminate duminică.

Australia anticipează condiţii favorabile pentru exporturile sale agricole, inclusiv de grâu, iar producătorii din SUA au avertizat că vor avea nevoie de ajutor.

”Japonia este o piaţă unde dorim să păstrăm o cotă de piaţă de 53%, dar astăzi ne confruntăm cu un colaps iminent”, a declarat preşedintele Asociaţiei pentru Grâu din SUA, Vince Peterson, într-o audiere publică de la Washington, care a avut loc pe 10 decembrie.

Peterson a avertizat că, începând din aprilie 2019, grâul american va suporta un dezavantaj al preţului de revânzare pentru grâu de 14 dolari pe tonă, comparativ cu Australia şi Canada.

Citește și : Dezastru în Filipine: 26 de morţi în urma inundaţiilor şi alunecărilor de teren (VIDEO)

Acordul va reduce tarifele comerciale pentru economii care împreună reprezintă peste 13% din PIB-ul global, un total de 10.000 de miliarde de dolari. Dacă ar fi fost incluse şi Statele Unite, ar fi reprezentat 40% din economia mondială.

Preşedintele american Donald Trump a afirmat în aprilie că ar reconsidera participarea la acordul comercial dacă termenii ar fi mai favorabili Statelor Unite.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Peste 50 de blocuri de locuinţe din țară, construite până anul 2005, urmează să fie reabilitate energetic în 2025

Peste 50 de blocuri de locuinţe din țară, construite până anul 2005, urmează să fie reabilitate energetic în 2025 Peste 50 de blocuri de locuinţe...

Gherasimov: Nu ne dorim scurtături şi condiţii speciale în ce priveşte aderarea. România ne e alături la fiecare pas

Gherasimov: Nu ne dorim scurtături şi condiţii speciale în ce priveşte aderarea. România ne e alături la fiecare pas Viceprim-ministrul Republicii Moldova, Cristina Gherasimov, a...

Transplant de os realizat în premieră la un spital din România

  Transplant de os realizat în premieră la un spital din România Premieră națională la un spital privat din Oradea, care a realizat zilele trecute un...

Tânărul care a tras în Trump căutase online informaţii despre asasinarea lui Kennedy

Tânărul care a tras în Trump căutase online informaţii despre asasinarea lui Kennedy Tânărul care a încercat în 13 iulie să îl ucidă pe candidatul...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.