Un partid naţionalist croat NU reuşeste să blocheze trecerea la moneda euro

Publicat:

Partidul croat eurosceptic de dreapta Croaţii Suverani (Hrvatski Suverenisti) a anunţat marţi că iniţiativa sa de convocare a unui referendum pentru blocarea intrării Croaţiei în zona euro a eşuat, nereuşind să strângă numărul necesar de semnături, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Au lipsit numai circa 34.000 din cele 370.000 de semnături (echivalentul a 10% din electorat) necesare pentru convocarea unui referendum. ”Este totuşi un număr respectabil şi guvernul ar trebui să nu-l ignore (…) Croaţia încă nu este pregătită pentru euro”, a declarat Marijan Pavlicek, membru în conducerea partidului Croaţii Suverani.


Citeşte şi: Un număr record de americani și-au părăsit locul de muncă în septembrie – Black News

Conform unui sondaj din luna iulie, 60% dintre croaţi sunt însă de acord cu adoptarea monedei euro, care conform planului guvernului de centru-dreapta al premierului Andrej Plenkovic ar trebui să se întâmple în ianuarie 2023, dacă ţările din zona euro îşi dau acordul până în iunie anul viitor.

Argumentele guvernului de la Zagreb în favoarea acestui demers sunt că adoptarea monedei euro va elimina riscul de curs valutar, va reduce ratele dobânzilor, va îmbunătăţi ratingul Croaţiei şi va favoriza noi investiţii.

Citeşte şi: Pentagonul observă o activitate militară NEOBIŞNUITĂ a Rusiei la graniţa cu Ucraina – Black News

În schimb, adversarii adoptării monedei euro consideră că economia croată este încă prea slabă şi necompetitivă pentru a intra în zona euro şi aceasta va provoca o creştere a preţurilor.

Deocamdată, principala provocare a guvernului şi Băncii Centrale de la Zagreb este să ţină sub control inflaţia şi deficitul bugetar pentru a îndeplini criteriile intrării în zona euro. În luna octombrie rata anuală a inflaţiei a fost în Croaţia de 3,8%. Agenţia Fitch a crescut săptămâna trecută ratingul de credit al Croaţiei la ”BBB” cu perspectivă pozitivă, afirmând că potrivit prognozei sale Croaţia va putea adopta moneda euro în ianuarie 2023.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.