X

Un partid separatist din Quebec cere despărțirea de monarhia britanică

Un partid separatist din Quebec cere despărțirea de monarhia britanică, iar problema va fi tranșată în Parlamentul canadian , informează mediafax.

Miercuri, parlamentarii votează dacă statul canadian ar trebui să rupă legăturile cu monarhia, după ce liderul Blocului Quebecois, Yves-Francois Blanchet, a depus o moțiune care a forțat o dezbatere despre Coroană în Camera Comunelor.

Citește și: Mobilizarea parţială a determinat funcţionari publici să fugă din Rusia şi a dus la un deficit de personal în administraţie

Mișcarea sa vine ca urmare a refuzului a 14 politicieni recent aleși din Quebec de a citi un jurământ de credință față de rege în timpul depunerii jurământului în legislativul provincial, așa cum prevede legea canadiană.

Vorbind cu reporterii, Blanchet a recunoscut că moțiunea sa va eșua probabil, dar a spus că eșecul le va arăta locuitorilor din Quebec că politicienii federali „preferă să îl susțină pe rege în locul poporului”.

În Canada, monarhul britanic este șeful statului. Monarhia îndeplinește un rol simbolic, puterea de a guverna fiind încredințată guvernului canadian.

Schimbarea sistemului actual ar avea nevoie de aprobarea Camerei Comunelor și a Senatului, dar și de acordul unanim al celor 10 provincii

Membrii Partidului Liberal, aflat la guvernare în Canada, au declarat deja că se vor opune moțiunii.

Mulți locuitori din Quebec sunt în favoarea unei republici canadiene.

Citește și: Poliţia rusă a luat ‘la puricat’ casa jurnalistei Ksenia Sobciak

Sondajele de opinie sugerează că Canada în ansamblu rămâne divizată în ceea ce privește monarhia. Într-un sondaj Ipsos realizat după moartea reginei Elisabeta a II-a, jumătate dintre respondenții canadieni – aproximativ 54% – au declarat că țara lor ar trebui să rupă legăturile cu Coroana. Acest sentiment este cel mai puternic în Quebec, unde 79% au fost de acord.

Cu toate acestea, premierul Justin Trudeau a declarat că monarhia oferă țării sale o „stabilitate extraordinară”.

Tags: canadaMonarhiaQuebec
Categorii: Știrile zilei