X

Un pensionar norvegian, judecat pentru spionaj la Moscova

Justiţia rusă a început marţi procesul unui pensionar norvegian suspectat că ar fi cules informaţii despre submarine nucleare ruseşti, într-un dosar de spionaj care a generat tensiuni între Rusia şi Norvegia, informează AFP, potrivit Agerpres.

Frode “Berg a cules informaţii despre submarinele nucleare ale flotei ruse, pe care le-a primit de la un angajat al unei instituţii din Apărare care acţiona sub controlul serviciilor secrete”, a declarat procurorul Milan Digaiev pentru agenţia de presă Interfax.

Citește și : Brexit/Macron: Uniunea Europeană nu poate fi pe termen lung ostaticul crizei politice din Marea Britanie

La ieşirea de la prima audiere, norvegianul a dat asigurări că aceasta a decurs “foarte bine”, conform agenţiei de presă norvegiene NTB.

“El nu îşi recunoaşte vina. Este mulţumit că procesul a început, sperând că totul se va termina curând”, a declarat avocatul său rus Piotr Anaşkin, citat de agenţiile de presă ruse.

Frode Berg, 63 de ani, un pensionar care lucrase în trecut pentru o agenţie guvernamentală norvegiană însărcinată să supravegheze respectarea acordului de frontieră între Norvegia şi Rusia, a fost arestat în decembrie 2017.

În decembrie 2018, un fost poliţist rus, acuzat că i-ar fi transmis informaţii, a fost condamnat la 13 ani de muncă silnică de un tribunal moscovit.

Avocatul norvegian al lui Frode Berg, Brynjulf Risnes, a declarat pentru AFP că clientul său pledează “nevinovat de acuzaţiile de spionaj”.

Acesta a admis deja că a ajutat serviciile norvegiene, făcând oficiul de curier în mai multe rânduri, dar asigură că el nu ştia ceea ce transporta şi “nu a înţeles că sunt tentative de spionaj norvegiene”, potrivit lui Brynjulf Risnes. “El credea că banii pe care îi livra aveau un alt scop”, continuă avocatul.

Citește și : Varadkar îndeamnă liderii europeni să fie deschişi la orice propuneri credibile privind Brexit-ul

Risnes se declară pesimist cu privire la şansele unei achitări a clientului său, dar speră că Moscova şi Oslo ar putea “reglementa pe cale diplomatică” o eventuală eliberare sau un transfer în Norvegia.

Detenţia lui Berg a provocat tensiuni între Rusia şi Norvegia, ţări care au o scurtă frontieră terestră şi au în general relaţii de bună vecinătate.

Tags: Frode BergMilan DigaievNorvegiapensionarPiotr Anaşkinrusiaspionaj
Categorii: Diaspora