X

Un politician britanic laburist compară cazul Assange cu ‘afacerea Dreyfus’

Un responsabil al Partidului Laburist din Marea Britanie a calificat joi cazul fondatorului site-ului WikiLeaks, Julian Assange, aflat într-o închisoare din Londra şi ameninţat cu extrădarea în SUA, care îl acuză de spionaj, drept o nouă ‘afacere Dreyfus’, potrivit France Presse, scrie agerpres.

‘Acesta este unul dintre procesele politice cele mai importante şi mai semnificative ale acestei generaţii. Cred că este afacerea Dreyfus a vremurilor noastre’, a declarat John McDonnell, după ce i-a făcut o vizită lui Assange la închisoarea de înaltă securitate de la Belmarsh, unde australianul aşteaptă o audiere de extrădare programată luni.

Citește și : Macron condamnă ‘cu cea mai mare fermitate’ atacurile comise de regimul al-Assad în nord-vestul Siriei

Responsabilul politic a evocat ‘modul în care o persoană este persecutată din motive politice pentru că a expus pur şi simplu adevărul despre ceea ce s-a întâmplat în legătură cu recente conflicte’ pentru a face o comparaţie cu cazul căpitanului Dreyfus, un francez de confesiune iudaică acuzat în mod greşit de trădare la sfârşitul secolului al XIX într-un context de antisemitism.

Afacerea Dreyfus a inflamat şi a împărţit Franţa în două tabere, scriitorul Emil Zona luându-i apărarea lui Alfred Dreyfus în celebra sa pledoarie ‘J’accuse!’.

SUA cer extrădarea lui Assange (48 de ani), încarcerat de la arestarea sa în aprilie 2019 în Ambasada Ecuadorului unde se refugiase. În SUA, el riscă până la 175 de ani de închisoare pentru spionaj.

Citește și : Liderii europeni îşi etalează divergenţele la sosirea la summitul bugetului UE

Autorităţile americane îi reproşează faptul că a pus în pericol unele dintre sursele lor la momentul publicării în 2010 a 250.000 de cablograme diplomatice şi aproximativ 500.000 de documente confidenţiale referitoare la activităţile armatei americane din Irak şi Afganistan.

Tags: John McDonnellJulian Assangelondramarea britaniespionajSUAWikiLeaks
Categorii: Diaspora