Un politician cu origini aromâne preia portofoliul european deținut până acum de România

Publicat:

Un politician cu origini aromâne preia portofoliul european deținut până acum de România

Apostolos Tzitzikostas, un politician grec care se mândrește cu originile sale aromâne, a fost nominalizat luni de Ursula von der Leyen pentru postul de comisar european pentru Transporturi, portofoliu deținut anterior de România.

Tzitzikostas a fost ales de președinta Comisiei Europene să preia portofoliul deținut până acum de Adina Vălean, potrivit stiripesurse.


Citește și: Preşedintele Comitetului militar al NATO: Ucraina are dreptul legal şi militar de a lovi adânc în interiorul Rusiei pentru a obţine un avantaj de luptă

În noua componență a executivului comunitar, comisarul european al României va fi Roxana Mînzatu, propusă vicepreședintă a Comisiei și pentru portofoliul de „Competențe și Educație, Locuri de muncă și drepturi sociale, demografie”.

Apostolos Tzitzikostas urmează să fie comisar european pentru „Transport durabil și turism”, von der Leyen extinzând sfera de atribuții a acestui portofoliu în contextul în care guvernul elen condus de Kyriakos Mitsotakis a făcut presiuni puternice pentru ca Grecia să primească o funcție importantă în noua structură a Comisei.

Propunerile trebuie aprobate în continuare de Parlamentul European.

„Selectarea lui Tzitzikostas este o alegere cu caracteristici politice, care subliniază importanța Macedoniei și a nordului Greciei pentru Europa, ca regiune cu un loc strategic, interconectivitate și importanță geopolitică atât pentru Balcani și Europa de Sud-Est, cât și pentru colțul de nord-est al Mării Mediterane”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului elen la începutul lunii august, când Grecia și-a anunțat nominalizarea pentru funcția de comisar european, potrivit Politico.

Cine este Apostolos Tzitzikostas, comisarul european propus de Grecia

În vârstă de 46 de ani, Apostolos Tzitzikostas s-a născut la Nymfaio, o localitate din nordul Greciei care face parte din regiunea administrativă a Macedoniei de Vest. Aceasta este una dintre regiunile grecești în care trăiește o comunitate importantă de aromâni, mai cunoscuți în Grecia sub denumirea de „vlahi”.

De altfel, și Tzitzikostas se numește se numește „vlah” în interviurile acordate presei elene în care a vorbit cu mândrie despre originile sale și în aparițiile publice la evenimente organizate de reprezentanții acestei comunități. Datele oficiale publicate de autoritățile elene estimează că în Grecia ar trăi aproape 40.000 de aromâni, însă se crede că numărul real este mult mai mare.

Tzitzikostas a studiat Diplomație și Relații Internaționale la prestigioasa Universitate Georgetown din Statele Unite și a lucrat în cabinetul președintelui Comisiei pentru Relații Externe din cadrul Camerei Reprezentanților de la Washington. El s-a întors în Grecia în 2001, după ce a absolvit și cursurile University College din Londra cu o diplomă în Economie și Politici Publice.

Citește și: La scrutinele din 20 octombrie, peste hotare vor fi deschise 234 de secții de vot

Inițial, a activat ca antreprenor, intrând în politică în 2007, când a fost ales în parlamentul elen. El și-a pierdut mandatul la alegerile din 2009, însă doar un an mai târziu a fost ales guvernator adjunct al Macedoniei Centrale.

În 2013, el a fost ales guvernator cu puteri depline, ocupând această funcție până când guvernul elen l-a nominalizat anul acesta pentru a deveni noul comisar european al țării. Nominalizarea sa vine după ce între 2020 și 2022 Tzitzikostas a fost președintele Comitetul European al Regiunilor.

El este fiul lui Georgios Tzitzikostas, un fost ministru elen pentru Macedonia și Tracia.

 

 

 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Sean ‘Diddy’ Combs, acuzat de agresiune sexuală, a fost arestat la New York

Sean 'Diddy' Combs, acuzat de agresiune sexuală, a fost arestat la New York Celebrul rapper Sean "Diddy" Combs a fost arestat, luni seară, de poliţia...

VIDEO – Shakira a părăsit brusc scena unui club din Miami, după ce a observat că un fan o filma sub rochie

VIDEO - Shakira a părăsit brusc scena unui club din Miami, după ce a observat că un fan o filma sub rochie Shakira a părăsit...

Record: Peste 95.000 de japonezi au trecut pragul de 100 de ani

Record: Peste 95.000 de japonezi au trecut pragul de 100 de ani Japonia se confruntă cu o situație demografică fără precedent, înregistrând un număr record...

Trump îşi lansează World Liberty Financial, o platformă de criptomonede misterioasă

Trump îşi lansează World Liberty Financial, o platformă de criptomonede misterioasă Donald Trump, asociat cu fiii săi şi antreprenori, a lansat o nouă platformă de...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.