Un politician thailandez este acuzat că l-a insultat pe rege și riscă ani grei de închisoare

Publicat:

Poliţia thailandeză a acuzat marţi un politician din opoziţie de defăimarea monarhiei, după ce acesta a acuzat la rândul său guvernul că se bazează în prea mare măsură în ce priveşte producerea necesarului de vaccinuri anticoronavirus pe o companie deţinută de rege, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Potrivit poliţiei, respectivul politician, Thanathorn Juangroongruangkit (foto), a comis infracţiunea de lezmajestate într-o transmisie live pe Facebook în care a afirmat între altele că guvernul a acordat un avantaj inechitabil în campania de vaccinare societăţii Siam Bioscience, deţinută de regele Maha Vajiralongkorn.


Vezi şi: Poliţiştii mexicani au omorât o imigrantă – VIDEO

Fapta a fost reclamată de un responsabil din biroul premierului, a menţionat poliţia. În Thailanda, lezmajestatea se pedepseşte cu până la 15 ani de închisoare.

Principalii responsabili în domeniul sanitar din Thailanda şi-au exprimat susţinerea pentru planul guvernamental ce cuprinde producerea, începând din iunie, de către Siam Bioscience a 61 de milioane de doze din vaccinul anti-COVID-19 pus la punct de AstraZeneca, această companie devenind astfel principalul furnizor în cadrul campaniei naţionale de imunizare anticoronavirus.

Siam Bioscience, care nu a mai produs până acum vaccinuri, a primit şi o subvenţie de 600 de milioane de bahţi (20 de milioane USD) din partea guvernului pentru dezvoltarea de capacităţi de producţie.

Compania nu a luat poziţie în legătură cu criticile aduse de reprezentantul opoziţiei, notează Reuters.

Poliţia trebuie să mai adune dovezi înainte de a trimite cazul procuraturii, în timp ce Thanathorn şi-a menţinut, marţi, afirmaţiile.

Plângerea împotriva lui Thanathorn Juangroongruangkit, om de afaceri dintr-una din cele mai prospere familii din Thailanda, se înscrie într-o serie de acţiuni judiciare vizându-l pe politician şi alţi aleşi ai formaţiunii acestuia, Future Forward, care în 2019 s-a impus ca a treia forţă politică din ţară în primul rând datorită voturilor tinerilor preocupaţi de rolul armatei în viaţa politică.

Citeşte şi: 25 de lideri mondiali vor un tratat comun privind pandemiile

Dizolvarea mişcării, în februarie anul trecut, şi interdicţia impusă lui Thanathorn Juangroongruangkit şi altor responsabili ai formaţiunii de a participa la viaţa politică au alimentat nemulţumirea thailandezilor şi au contribuit la lansarea manifestaţiilor prodemocraţie care au reunit în străzi mii de oameni din iulie până în decembrie, protestele fiind întrerupte de “al doilea val” de pandemie.

În faţa mişcării de contestare, autorităţile thailandeze au recurs intens la articolul 112 din Codul penal privind crima de lezmajestate, cel puţin 43 de persoane fiind inculpate până acum de la debutul manifestaţiilor, în iulie anul trecut. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Profesorii nu vor mai trebui să-și reconfirme gradul didactic superior o dată la 5 ani

Profesorii nu vor mai trebui să-și reconfirme gradul didactic superior o dată la 5 ani Profesorii cu grad didactic superior nu vor mai fi nevoiți...

Doi tineri care au vandalizat sediile Guvernului şi Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale, arestați pentru 20 de zile

Doi tineri care au vandalizat sediile Guvernului şi Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale, arestați pentru 20 de zile Cei doi tineri care au vandalizat sediile...

O gunoiște neautorizată din Pănășești se transformă într-un parc verde

O gunoiște neautorizată din Pănășești se transformă într-un parc verde O gunoiște neautorizată din comuna Pănășești, raionul Strășeni, este în proces de transformare într-un parc...

Serbia și Croația iau în considerare reintroducerea recrutării și a serviciului militar obligatoriu

Serbia și Croația iau în considerare reintroducerea recrutării și a serviciului militar obligatoriu Începând din septembrie 2025, Serbia intenționează să reintroducă serviciul militar obligatoriu. Conform noului...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.