Un portret semnat de Gustav Klimt, adjudecat cu un preţ record pentru o licitaţie în Europa

Publicat:

Un portret al unei femei nenumite, realizat de pictorul austriac Gustav Klimt, a fost vândut marţi cu 85,3 milioane de lire sterline (108,4 milioane de dolari), stabilind un nou record de preţ pentru o operă de artă adjudecată la o licitaţie organizată în Europa, a precizat casa de licitaţii Sotheby’s, cu sediul la Londra, potrivit Reuters şi agerpres.

Tabloul, căruia i-a fost atribuit un preţ de pornire de 65 de milioane de lire sterline (82,9 milioane de dolari), a fost adjudecat după 10 minute de confruntare intensă a ofertelor, iar licitatoarea Helena Newman, directoarea secţiei de artă modernă şi impresionistă de la Sotheby’s, a prelungit ofertarea finală prin adaosuri de jumătate de milion de lire sterline.


Citeşte şi: Medicii români sunt epuizați – Black News

Descrisă de Newman ca ”un tur de forţă tehnic, care abundă în experimente ce forţează graniţele, precum şi o odă sinceră pentru frumuseţe absolută”, pictura, intitulată ”Dame mit Fächer” (”Doamna cu evantai”), se afla încă pe şevaletul din studioul lui Klimt în momentul morţii artistului în februarie 1918.

”Este o operă de maturitate artistică şi reuneşte toată abilitatea tehnică şi exuberanţa creativă care îi defineşte cele mai importante creaţii”, a spus ea.

Sunetul ciocanului care a marcat finalizarea vânzării la 74 de milioane de lire sterline a atenuat tensiunea, declanşând o expiraţie colectivă în sala de licitaţii şi o rundă de aplauze. Preţul final de vânzare include taxele şi comisioanele aferente.

Tabloul a fost achiziţionat de o firmă de consultanţă artistică cu sediul la Hong Kong, care a licitat în numele unui colecţionar din acest oraş asiatic.

Recordul anterior de preţ pentru un tablou vândut la o licitaţie în Europa a fost înregistrat în 2008, când ”Le Bassin Aux Nympheas”, semnat de Claude Monet, s-a vândut contra sumei de 80,4 milioane de dolari, în timp ce recordul pentru o operă de artă indiferent de tipul acesteia, vândută la licitaţie în Europa, a fost stabilit de sculptura în bronz ”Walking Man I”, semnată de Alberto Giacometti, care s-a vândut cu 104,3 milioane de dolari în 2010.

Citeşte şi: Unde muncesc oamenii cel mai mult și cel mai puțin în Europa? – Black News

Potrivit casei Sotheby’s, tabloul vândut marţi este unul dintre puţinele portrete realizate de Gustav Klimt care fac parte din colecţii private. A devenit acum cea mai scumpă operă de artă a lui Klimt vândută la licitaţie la nivel global.

Ultima dată, a fost scoasă la licitaţie în urmă cu aproape 30 de ani, când a fost achiziţionată de familia celui mai recent proprietar contra sumei de 11,6 milioane de dolari, potrivit casei de licitaţii Sotheby’s. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Scandal de proporții la Saga Festival: Hardwell acuză că a fost țepuit de organizatori

Scandal de proporții la Saga Festival: Hardwell acuză că a fost țepuit de organizatori Un scandal de proporții a izbucnit la Saga Festival și...

VIDEO – Situație ciudată în centrul Pământului: Nucleul și-a inversat rotația

VIDEO - Situație ciudată în centrul Pământului: Nucleul și-a inversat rotația În adâncul Pământului se află nucleul, o minge metalică solidă care se rotește independent...

OMS: Spitalele din Republica Moldova sunt pregătite pentru situaţii de urgență

OMS: Spitalele din Republica Moldova sunt pregătite pentru situaţii de urgență Spitalele din Republica Moldova sunt pregătite pentru situaţii de urgență conform protocoalelor Organizaţiei Mondiale...

Războiul cognitiv, noul câmp de luptă al NATO. Soluțiile unui expert pentru combaterea dezinformării

Războiul cognitiv, noul câmp de luptă al NATO. Soluțiile unui expert pentru combaterea dezinformării La summitul său apropiat, marcând 75 de ani de la înființarea...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.