X

Un post TV din Rusia anunţă că executorii au confiscat un miliard de ruble de la Google

Un post de televiziune deţinut de un om de afaceri rus supus sancţiunilor occidentale a anunţat vineri că executorii au confiscat un miliard de ruble (12 milioane de dolari) de la compania Google, pentru că aceasta nu i-a redat accesul la canalul său de YouTube, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Cazul se înscrie în campania lansată mai demult de Moscova de a creşte presiunea asupra companiilor Big Tech, campanie care după invazia din 24 februarie din Ucraina a escaladat într-o veritabilă luptă pentru controlul informaţiilor.

Citeşte şi: Ruşii au plecat cu ostatici de la Cernobîl – Black News

Rusia a restricţionat accesul la platformele de socializare Twitter, Facebook şi Instagram, iar în scurt timp şi YouTube, aflată deja în vizorul Roskomnadzor, autoritatea rusă de reglementare a comunicaţiilor, ar putea avea aceeaşi soartă.

Ţargrad TV, un canal de televiziune ortodox proprietate a lui Konstantin Malofeev, a anunţat luna trecută că Google a pierdut un recurs împotriva unei decizii din 2021 care o obliga să plătească 100.000 de ruble pe zi pentru blocarea canalului de YouTube al televiziunii.

Anul trecut, Curtea de Arbitraj de la Moscova a spus că amenda zilnică se va dubla săptămânal cât timp Google refuză să se supună deciziei. Potrivit Ţargrad – care se prezintă drept canal patriotic -, acumularea penalităţilor va înceta când se va atinge pragul de un miliard de ruble, ceea ce s-a întâmplat la jumătatea lui martie. Din septembrie, această limită va fi scoasă.

SUA şi UE au impus sancţiuni împotriva lui Malofeev în 2014, acuzându-l că a finanţat separatişti proruşi din Ucraina, acuzaţii respinse de omul de afaceri.

Citeşte şi: Preşedinta Parlamentului European a plecat la Kiev – Black News

Rusia consideră ilegale astfel de sancţiuni.

Ţargrad a precizat într-un comunicat că va trimite miliardul de ruble “pentru a susţine operaţiunea militară specială a Rusiei de denazificare şi demilitarizare a Ucrainei”.

Google şi Serviciul executorilor federali din Rusia nu au răspuns deocamdată la solicitarea de comentarii a Reuters.

Tags: GoogleKonstantin MalofeevRoskomnadzorrusiaŢargrad TVYoutube
Categorii: Știrile zilei