X

Un presupus transport de explozibil generează noi tensiuni între Kiev și Tbilisi

Un presupus transport de explozibil generează noi tensiuni între Kiev și Tbilisi

Guvernul interimar al Georgiei a acuzat Ucraina că ar încerca să extindă războiul în țara din Caucaz, după ce autoritățile au confiscat ceea ce pretind a fi un camion cu explozibil, ce urma să ajungă în Rusia, scrie moldova.europaliberă.org

Citește și Un cuplu, condamnat la închisoare pentru 5 alerte cu bombă false

Serviciile de securitate georgiene au anunțat că au capturat luni, 5 februarie, un „transport clandestin de explozibil” ce urma să ajungă în orașul rus Voronej. Aceștia erau ascunși într-o încărcătură cu baterii de automobil, care tranzitase anterior România, Bulgaria și Turcia, susțin georgienii.

„Asta confirmă ceea ce în principiu înalți oficiali ucraineni au spus deschis: că au dorit și probabil mai doresc un al doilea front în țara noastră”, a spus premierul desemnat al Georgiei, Irakli Kobahidze, potrivit presei georgiene.

Premierul desemnat îl înlocuiește pe Irakli Garibaşvili, care a demisionat săptămâna trecută pentru a permite partidului Visul Georgian, aflat la putere din 2013, să desemneze un nou lider în vederea alegerilor de anul acesta.

Ambasada Ucrainei de la Tbilisi a transmis că va examina acuzațiile serviciului de securitate al Georgiei „privind implicarea unor cetățeni ucraineni în activități ilegale” și a cerut autorităților georgiene să nu politizeze incidentul.

Reuters notează că există o asemănare între acest incident și explozia din octombrie 2022 de pe podul ce leagă Rusia de Crimeea ocupată. Atunci, Moscova acuzat Kievul de atacul cu explozivi ascunși într-un camion trimis de Ucraina pe o rută ocolitoare prin alte țări.

Nu sunt primele acuzații între Tbilisi și Kiev. Oficiali georgieni au acuzat Ucraina în septembrie 2023 că ar încerca să organizeze o lovitură de stat și să răstoarne guvernarea de la Tbilisi. Kievul a negat orice acuzații.

Reuters scrie că partidul Visul Georgian, aflat la putere din 2013, este considerat ca fiind formațiunea ce a redirecționat Georgia – care a fost multă vreme una dintre cele mai pro-occidentale republici ex-sovietice, spre o poziție mai apropiată de Rusia. Noua orientare a devenit mai vizibilă de la declanșarea invaziei la scară largă a armatei ruse în Ucraina.

Tags: explozivkievTbilisitensiuni
Categorii: ExterneȘtirile zilei