X

Un prieten vechi al lui Trump ‘a făcut lobby pentru transferul de tehnologie nucleară americană către Arabia Saudită’

Thomas Barrack, prieten vechi al preşedintelui Donald Trump, a făcut lobby discret în rândul unor oficiali de rang înalt din administraţie pentru un proiect profitabil de a construi centrale nucleare în Arabia Saudită, încercând în acelaşi timp să evite restricţiile care împiedică transferul de secrete nucleare americane către alte ţări, conform unui raport de investigaţie făcut public luni de Comisia de Supraveghere a Camerei Reprezentanţilor, relatează DPA, potrivit agerpres.

Thomas Barrack, un important agent republican de strângere de fonduri care a fost preşedintele comisiei de învestitură a lui Trump, a promovat acest proiect dubios din domeniul nuclear în cercurile lui Trump înainte chiar ca preşedintele să fie ales şi a făcut profit din diferitele iteraţii ale planului, folosindu-şi compania sa de investiţii ca ‘vacă de muls’, se arată în raportul de 50 de pagini.

Citește și : Autorităţile ruse încep demersurile legale împotriva protestatarilor de la sfârşitul săptămânii din Moscova

“Raportul de astăzi dezvăluie probe noi şi extinse care îi confirmă pe avertizorii de integritate ai comisiei şi expune cum interese corporatiste şi străine se folosesc de accesul lor special pentru a promova transferul de tehnologie nucleară americană către Arabia Saudită”, a declarat preşedintele Comisiei de Supraveghere a Camerei Reprezentanţilor, Elijah Cummings, democrat de Maryland, care s-a confruntat cu o serie de atacuri cu conotaţii rasiste pe Twitter din partea preşedintelui Trump în ultimele zile.

“Poporul american merită să ştie faptele, şi anume în ce măsură Casa Albă este dispusă să pună profiturile potenţiale ale prietenilor personali ai preşedintelui mai presus de securitatea naţională a poporului american şi a obiectivului universal de prevenire a răspândirii armelor nucleare”, a adăugat Cummings.

Casa Albă nu a răspuns solicitărilor de a face comentarii, precizează DPA.

Un purtător de cuvânt al lui Thomas Barrack nu a negat dezvăluirile comisiei şi a spus că aliatul lui Trump a cooperat cu comisia şi a predat toate datele care i s-au cerut.

“Angajamentul domnului Barrack faţă de dezvoltarea investiţiilor şi afacerilor în Orientul Mijlociu cu scopul unei convergenţe a obiectivelor Orientului Mijlociu şi ale Statelor Unite este bine cunoscut”, a spus purtătorul de cuvânt, citat de New York Daily News.

“Încercările constante ale domnului Barrack pentru întărirea toleranţei şi înţelegerii între aceste două mari culturi au rămas întipărite în analele timpului. Nu este o chestiune politică, ci una esenţială”, a mai spus el.

Folosindu-se de conexiunile personale extinse cu Trump, Barrack a ajutat reprezentanţi ai unei companii nucleare numite IP3 să-şi promoveze planurile direct printre preşedinte, ginerele său Jared Kushner, secretarul de stat Mike Pompeo, secretarul Energiei, Rick Perry, secretarul Trezoreriei, Steven Mnuchin, şi alţi oficiali de rang înalt ai administraţiei, conform raportului, care se bazează pe 60.000 de pagini de date pe care comisia lui Cummings le-a putut obţine de la avertizori de integritate şi de la alte companii.

Casa Albă “a refuzat în totalitate” să coopereze cu orice solicitare de date sau de mărturii, a spus Cummings.

Citește și : Rusia şi Iranul ar putea să desfăşoare exerciţii comune în strâmtoarea Ormuz

Eforturile ascunse ale lui Barrack par să fi avut succes, cel puţin parţial, în contextul în care, în decembrie 2017, administraţia a aprobat transferul de tehnologie nucleară comercială americană către saudiţi.

Totuşi, aceste eforturi nu s-au oprit acolo, conform raportului Comisiei de Supraveghere a Camerei Reprezentanţilor.

Barrack şi oficiali ai IP3 – aparent până în prezent – încearcă să convingă administraţia să permită Arabiei Saudite să nu adere la ‘Standardul de Aur’, un angajament care împiedică alte ţări să folosească tehnologie nucleară americană pentru a dezvolta arme, a precizat comisia.

Conform raportului, oficiali ai IP3 presează administraţia să renunţe la această cerere deoarece “i-ar lăsa pe dinafara contractelor nucleare profitabile cu saudiţii”.

Prin aceste eforturi, Barrack a căutat să obţină diferite ‘poziţii de putere’ în administraţie, conform comisiei, printre care trimis special în Orientul Mijlociu şi ambasador în Emiratele Arabe Unite.

Purtătorul de cuvânt al lui Barrack nu a negat nici aceste acuzaţii, spunând doar că el “nu a avut niciodată o poziţie în administraţia Trump”.

Comisia a precizat că IP3 a fost descrisă de alte companii de tehnologie nucleară ca fiind “ciudată şi misterioasă”. Printre persoanele care au lucrat pentru IP3 sau au făcut lobby în favoarea sa se numără şi Michael Flynn, fostul consilier pentru securitate naţională a lui Trump care a fost condamnat în ancheta procurorului special Robert Mueller.

Tags: Arabia sauditaDonald TrumpElijah CummingslobbyThomas Barrack
Categorii: Știrile zilei