X

Un primar este acuzat că a delapidat 6 milioane de lei pentru un parc din sat

Un primar este acuzat că a delapidat 6 milioane de lei pentru un parc din sat

Ofițerii CNA și procurorii PA au efectuat o serie de rețineri și percheziții într-o cauză penală de amploare privind fraudarea fondurilor publice. În cadrul investigațiilor, au fost identificate șapte persoane, inclusiv un inspector și un fost director interimar al Inspectoratului Național de Supraveghere Tehnică (INST), precum și un primar, un angajat al Primăriei Brăviceni, un responsabil tehnic din cadrul Consiliului raional Orhei, un devizier și un administrator de SRL.

Din materialele administrate în cadrul procesului penal rezultă că, în perioada 2023-2024, persoane publice din cadrul Inspectoratului Național de Supraveghere Tehnică (INST), în colaborare cu factori de decizie ai unui agent economic și reprezentanți ai Primăriei s. Brăviceni, raionul Orhei, ar fi utilizat situația de serviciu pentru a obține, prin abuz de încredere și inducere în eroare, suma de 6 373 710 lei.
Citeşte şi: Trump critică dur ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice – Stiripesurse.md

Acești bani urmau a fi alocați din bugetul de stat al Republicii Moldova prin intermediul Oficiului Național de Dezvoltare Regională și Locală, pentru lucrările de construcție la obiectivul „Amenajarea parc rural din satul Brăviceni raionul Orhei”.

Un primar este acuzat că a delapidat 6 milioane de lei pentru un parc din sat

În martie 2024, s-a semnat procesul-verbal de control al volumelor și costurilor lucrărilor, cu data din 30.01.2024, unde au fost acceptate lucrări fictive neefectuate de agentul economic.

În prezent, Procuratura Anticorupție și CNA desfășoară acțiuni pentru stabilirea și documentarea tuturor persoanelor implicate și atragerea acestora la răspundere penală. În acest sens, au fost efectuate 12 percheziții la domicilii, birouri și autovehicule. Au fost identificați 7 bănuiți: un inspector INST, un fost director interimar INST, un primar, un angajat al Primăriei, un responsabil tehnic din cadrul Consiliului raional Orhei, un devizier și un administrator al SRL.

Dacă instanța va stabili vinovăția persoanelor implicate, acestea riscă până la 15 ani de detenție și privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita anumite activități pe o perioadă de până la 5 ani.

Tags: Agenția Națională Anticorupție (CNA)Brăviceniorhei
Știrile zilei