Un procuror turc cere interzicerea partidului HDP

Publicat:

Un procuror a cerut marţi la Curtea Constituţională din Turcia interzicerea partidului pro-kurd HDP pentru “terorism”, cu câteva luni înainte de alegerile prezidenţiale şi legislative, relatează AFP, potrivit agerpres.

Procurorul general al Curţii de Casaţie acuză Partidul Democrat al Poporului (HDP), a treia formaţiune politică din parlamentul turc, că este legat “organic” de Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), grup armat calificat drept “terorist” de către Ankara şi aliaţii săi occidentali.


Citeşte şi: Sârbii bosniaci sunt gata să îşi apere libertatea, afirmă liderul lor, Milorad Dodik – Black News

“Ei operează aproape ca un birou de recrutare” al PKK, a declarat presei procurorul Bekir Sahin la ieşirea de la Curtea Constituţională, conform agenţiei oficiale de presă Anadolu.

HDP, care neagă că ar avea legături cu PKK, are la dispoziţie cel puţin o lună pentru a prezenta o pledoarie orală de apărare, a explicat pentru AFP un purtător de cuvânt al partidului.

O majoritate de două treimi din cei 15 membri ai Curţii Constituţionale este necesară pentru a decide închiderea principalului partid pro-kurd.

Joi, Curtea Constituţională din Turcia a decis deja, cu opt voturi la şapte, să suspende ajutoarele publice pentru HDP.

În acest an urmau să fie acordate de statul turc 539 de milioane de lire turceşti (28,7 milioane de dolari) pentru HDP, dintre care o treime până la 10 ianuarie.

Partidul dispune şi în acel caz de o termen minim de o lună pentru a-şi pregăti apărarea. Formaţiunea a calificat decizia ca fiind o “deturnare a dreptului”.

HDP, care a obţinut 12% din voturi la ultimele alegeri generale, este considerat de unii analişti dreptul partidul care va face jocurile la viitoarele alegeri prezidenţiale, prevăzute în primăvară.

Ţintă a preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan de când a contribuit la a-l lăsa fără majoritate parlamentară în 2015, HDP a făcut obiectul unei represiuni implacabile începând din 2016, anul în care liderul său, Selahattin Demirtas, a fost arestat, el aflându-se în continuare la închisoare.

Citeşte şi: UE are nevoie de noi modalităţi pentru a sprijini firmele în tranziţia energetică – Black News

Mulţi dintre responsabilii şi simpatizanţi HDP au fost de asemenea arestaţi, iar zeci de primari HDP aleşi în sud-estul majoritar kurd al Turciei au fost înlocuiţi de administratori numiţi de guvern.

Procedura de interzicere a partidului a fost deschisă în martie 2021. Criticile împotriva HDP s-au intensificat luna trecută, după o intervenţie militară turcă abandonată care a urmărit salvarea a 13 ostatici din mâinile PKK în Irak, care s-a soldat cu moartea tuturor prizonierilor. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un mort şi trei răniţi într-un atac rusesc asupra unei instalaţii de gaze în regiunea ucraineană Poltava

Un mort şi trei răniţi într-un atac rusesc asupra unei instalaţii de gaze în regiunea ucraineană Poltava Un atac cu rachete al forţelor armate ruse...

Wizz Air va lansa alte trei curse aeriene din Chișinău

Wizz Air va lansa alte trei curse aeriene din Chișinău Compania Wizz Air a anunțat că va lansa alte trei curse aeriene. Astfel, din toamnă,...

The Telegraph: Corupția, un obstacol ce stă în calea aderării Ucrainei la NATO

The Telegraph: Corupția, un obstacol ce stă în calea aderării Ucrainei la NATO În timp ce războiul continuă, Ucraina pare tot mai departe de a...

Votat în prima lectură: Mijloacele de transport din stânga Nistrului, fi înmatriculate cu numere neutre până la sfârșitul anului 2026

Votat în prima lectură: Mijloacele de transport din stânga Nistrului, fi înmatriculate cu numere neutre până la sfârșitul anului 2026 Mijloacele de transport din stânga...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.