Un program informatic de spionaj chinez, plasat în aplicaţii de limbă uigură (studiu)

Publicat:

O companie americană de securitate cibernetică susţine că un program informatic de spionaj chinez este plasat în zeci de aplicaţii în limba uigură pentru a monitoriza deplasările şi discuţiile acestei minorităţi musulmane, în China şi în străinătate, relatează AFP, potrivit agerpres.  

Uigurii, în majoritate musulmani suniţi şi care vorbesc o limbă turcică, sunt principalul grup etnic din Xinjiang, regiune din nord-vestul Chinei mult timp lovită de atentate sângeroase atribuite islamiştilor şi separatiştilor uiguri.


Citește și : Un general israelian face publice informaţii despre programul de drone înarmate

În numele antiterorismului, autorităţile chineze au lansat la mijlocul anilor 2010 o campanie amplă de represiune. SUA vorbesc de “genocid”, în timp ce ONU susţin că ar putea fi vorba de crime împotriva umanităţii.

Un studiu publicat joi de firma de securitate cibernetică Lookout, cu sediul la San Francisco, relevă că, din 2018, numeroase aplicaţii Android în limba uigură sunt infectate de un program informatic de spionaj.

Acest ‘spyware’ este legat de grupuri de hackeri susţinuţi de statul chinez, arată raportul, respins ferm de Ambasada Chinei din SUA.

Aplicaţiile vizate propun, de exemplu, hărţi rutiere, dicţionare sau diverse materiale legate de islam.

Ele nu sunt disponibile din magazinul de aplicaţii Google Play, blocat în China, ci în alte magazine de aplicaţii accesibile de pe teritoriul Chinei.

Conform studiului, acest program informatic de spionaj le-ar permite hackerilor să colecteze localizarea utilizatorului, contactele sale, istoricul apelurilor, SMS-urile şi poate chiar face fotografii şi înregistra apeluri.

Cercetătorii Lookout afirmă că este posibil ca acest ‘spyware’ să fi fost folosit pentru a detecta semne ale extremismului religios sau ale separatismului.

“Această campanie pare în principal să îi vizeze pe uigurii din China. Însă am găsit probe că sunt luaţi ca ţintă şi musulmani şi uiguri din afara (regiunii) Xinjiang”, precizează raportul.

“Multe dintre eşantioanele pe care le-am analizat erau mascate ca aplicaţii de cartografie pentru alte ţări care au o importantă populaţie musulmană, cum sunt Turcia şi Afganistan”, se mai arată în raport.

Turcia găzduieşte o mare diaspora uigură.

“Respingem această pură speculaţie şi această calomnie răuvoitoare”, a reacţionat un purtător de cuvânt al Ambasadei Chinei în SUA, Liu Pengyu, pentru agenţia Bloomberg.

Citește și : Următorul summit al NATO se va axa pe cheltuielile militare şi pe sprijinul pentru Ucraina

China a introdus în ultimii ani în Xinjiang o reţea vastă de supraveghere, cu numeroase camere de recunoaştere facială, confiscarea de paşapoarte şi o prezenţă masivă a forţelor de securitate.

Uiguri care locuiesc în afara Chinei spun de asemenea că au primit apeluri de intimidare din partea poliţiei din Xinjiang.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Evenimentele Zilei de 11 august în Istorie

Evenimentele Zilei de 11 august în Istorie 11 august este a 223-a zi a calendarului gregorian și a 224-a zi în anii bisecți.   Sărbătorile Zilei...

Horoscop 11 august 2024

Horoscop 11 august 2024 Astrologii vin cu veşti bune pentru unele zodii, fie că este vorba de succes în relaţie şi pe plan profesional, noroc...

Un nou biomaterial ar putea înlocui cartilajul uzat din cauza artritei

Un nou biomaterial ar putea înlocui cartilajul uzat din cauza artritei Un biomaterial dezvoltat recent ar putea ajuta la tratarea artritei reumatoide conducând la creşterea...

Un episod de albire masivă a bureţilor marini în Noua Zeelandă, cel mai extins înregistrat vreodată

Un episod de albire masivă a bureţilor marini în Noua Zeelandă, cel mai extins înregistrat vreodată Un episod de albire masivă a peste 50 de...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.