X

Un raport independent privind incestul trage un semnal de alarmă în Franţa

O comisie independentă a alertat miercuri într-un raport asupra consecinţelor traumatizante ale incestului şi violenţelor sexuale asupra copiilor în Franţa, guvernul anunţând imediat o serie de măsuri, relatează AFP, potrivit agerpres.

Comisia independentă privind incestul şi violenţele sexuale asupra copiilor (Ciivise) a realizat un bilanţ al acestor sechele uneori invizibile plecând de la 16.414 de mărturii primite de la lansarea apelului său la mărturii în urmă cu un an.

Citește și: Uraganul Fiona loveşte Insulele Turks şi Caicos

“Ceea ce sare în ochi când citim e-mail-urile primite este expresia suferinţei, o suferinţă extremă şi de durată. Nu este vorba de ceva dureros care s-a întâmplat cu mult timp în urmă, ci se trăieşte astăzi”, a explicat judecătorul Edouard Durand, copreşedinte al Ciivise.

Cei care depun mărturie “aproape întotdeauna” evocă consecinţe “asupra vieţii lor intime la vârsta adultă, de cuplu, a vieţii lor de părinţi, a sexualităţii lor”, notează raportul.

La scurt timp după publicarea acestui raport, guvernul francez a anunţat măsuri de combatere a violenţelor sexuale împotriva minorilor, salutate de Comisia pentru incest.

Proiect de retragere a autorităţii parentale părintelui incestuos, campanie naţională, sprijin pentru victime şi profesionişti: scopul este de a consolida mijloacele de combatere a violenţelor sexuale care afectează 160.000 de minori în fiecare an.

Ciivise “salută faptul că a fost ascultată şi că recomandările au fost preluate de guvern”, a reacţionat copreşedintele său, Eduard Durand.

Guvernul vrea să “consolideze pregătirea profesioniştilor din domeniul sănătăţii” şi să finanţeze o “campanie naţională majoră” de prevenire la începutul anului 2023.

“Adulţii trebuie să identifice mai bine semnalele şi, dacă este necesar, să-şi împărtăşească îndoielile, chiar înainte de a avea certitudini”, a declarat Charlotte Caubel, secretarul de stat pentru Copilărie, pentru Le Figaro.

Îngrijitorii, directorii de şcoală, profesorii de sport trebuie “să-şi pună în mod sistematic problema” violenţelor sexuale.

Odată ce incestul a fost depistat, următorul pas este consolidarea tratamentului judiciar, în contextul în care 70% dintre plângeri sunt clasate fără urmare.

Guvernul va continua să desfăşoare Unităţi de primire şi control pediatric pe tot teritoriul, asociind anchetatori, medici, psihologi, pentru a examina copilul în siguranţă.

Unul dintre progresele cele mai aşteptate de asociaţii este “retragerea în principiu a exercitării autorităţii parentale în cazul condamnării unui părinte pentru violenţe sexuale incestuoase asupra copilului său”.

Citește și: Două femei au fost împuşcate mortal de talibani în timpul unei percheziţii în sudul Afganistanului

Guvernul va depune în Parlament un amendament legislativ pentru a permite acest lucru, acceptând totodată că o instanţă poate refuza solicitarea “dintr-o motivaţie specială”.

“Miezul problemei rămâne rata prea mare a clasărilor fără urmare şi rata prea scăzută a dezvăluirilor de violenţe sexuale. Este necesară consolidarea identificării şi consolidarea urmăririi penale, ceea ce tind să facă măsurile anunţate de guvern. Vom urmări cu atenţie ca acestea să fie implementate”, a comentat judecătorul Durand.

O persoană din 10 a fost victima abuzului sexual în copilărie în Franţa, potrivit Ciivise.

Tags: Charlotte CaubelComisia independentă privind incestul şi violenţele sexuale asupra copiilor (Ciivise)Eduard Durandfrantaincest
Categorii: Diaspora