Un raportor ONU cere o anchetă asupra execuţiilor din 1988 în Iran şi a rolului jucat de Ebrahim Raisi

Publicat:

Raportorul special al ONU asupra situaţiei drepturilor omului în Iran, Javaid Rehman, a cerut o anchetă independentă cu privire la alegaţiile referitoare la executarea a mii de prizonieri politici în 1988 de către stat şi la rolul jucat în acest episod sumbru de către preşedintele ales Ebrahim Raisi (foto), pe atunci procuror adjunct la Teheran, a relatat marţi Reuters, potrivit agerpres.

Javaid Rehman, într-un interviu acordat luni Reuters, a declarat că de-a lungul anilor biroul său a adunat mărturii şi probe în acest sens şi este pregătit să le prezinte dacă Consiliul Naţiunilor Unite pentru drepturile omului sau un alt organism va iniţia o anchetă imparţială.


Citește și: Mai mulți înalți oficiali de la Phenian au fost DEMIȘI după un ‘incident grav’ legat de COVID-19

El s-a declarat preocupat în legătură cu informaţiile potrivit cărora unele “gropi comune” sunt distruse pentru a se ascunde acele fapte.

“Cred că este timpul şi este foarte important acum când Ebrahim Raisi este preşedintele (ales), să începem să investigăm ce s-a întâmplat în 1988 şi rolul jucat de unele persoane”, a spus Javaid Rehman de la Londra, unde predă dreptul islamic şi dreptul internaţional.

O anchetă este în interesul Iranului şi ar putea permite familiilor victimelor să întoarcă pagina, a adăugat el, subliniind: “În caz contrar, vom avea îngrijorări foarte serioase cu privire la acest preşedinte şi la rolul său, rolul prezumtiv, pe care l-a jucat în acele execuţii”.

Biroul lui Raisi nu a putut fi contactat de Reuters pentru comentarii. Biroul purtătorului de cuvânt al puterii judiciare iraniene nu a fost nici el pe moment disponibil pentru a face un comentariu. Misiunile Iranului la Organizaţia Naţiunilor Unite din Geneva şi New York nu au răspuns la solicitările Reuters de a comenta declaraţiile raportorului ONU.

Ebrahim Raisi, un judecător intransigent, face obiectul unor sancţiuni americane pentru trecutul său, fiind unul dintre cei patru judecători care au supervizat execuţiile din 1988, potrivit SUA şi militanţilor pentru drepturile omului. Amnesty International a evaluat numărul persoanelor executate în acel an la aproximativ 5.000, indicând într-un raport din 2018 că “numărul real ar putea fi mai mare”.

Când a fost întrebat despre alegaţiile conform cărora a fost implicat în aceste execuţii, Raisi a declarat presei: “Dacă un judecător, un procuror a apărat securitatea poporului, el trebuie felicitat… Mă mândresc că am apărat drepturile omului în toate funcţiile pe care le-a ocupat până în prezent”.

Citește și: Germania și-a retras în totalitate trupele din Afganistan

În interviul pentru Reuters, Javaid Rehman a declarat că “noi am comunicat Republicii islamice preocuparea noastră, în special în ceea ce priveşte politica de distrugere a mormintelor sau a anumitor acte care pot duce la distrugerea probelor vizând gropile comune”.

“Voi milita pentru a se face dreptate”, spune expertul ONU.

Ultraconservatorul Ebrahim Raisi a câştigat alegerile prezidenţiale din 18 iunie în Iran din primul tur de scrutin. Fost magistrat, Ebrahim Raisi este un apropiat al ayatollahului Ali Khamenei şi la fel ca acesta este adeptul unei linii dure pe plan extern.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden (editorial)

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden Succesorul lui va moșteni o lume incomparabil mai primejdioasă Președintele Biden a luat ieri cuvântul la ONU, fiind...

Un “Vatican musulman” e pe cale să se nască în inima Europei

Un "Vatican musulman" e pe cale să se nască în inima Europei Prim-ministrul albanez Edi Rama a făcut cunoscută cotidianului "New York Times" intenția sa...

Discrepanţele rasiale din Europa nu pot fi decuplate de greşelile istorice (raport)

Discrepanţele rasiale din Europa nu pot fi decuplate de greşelile istorice Discrepanţele rasiale din unele naţiuni europene nu pot fi soluţionate dacă moştenirile colonialismului şi...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.