Un râu imens curge pe sub calota glaciară a Groenlandei

Publicat:

La adâncimi mari sub calota de gheata a Groenlandei, pe o lungime de aproape 1600 km se afla o depresiune sapata în roca prin care ar putea curge un râu subteran care transporta apa din centrul Groenlandei catre coasta sa de nord-est, conform unui material publicat de Live Science, transmite agerpres.

În trecut, avioane dotate cu sisteme radar au cartografiat partial aceasta depresiune de sub gheata, însa acoperirea radar nu a fost completa, conform lui Christopher Chambers, cercetator la Universitatea Hokkaido din Sapporo, Japonia.


Pentru a obtine o imagine mai clara a acestei lumi subterane, Chambers si colegii sai au creat simulari computerizate pentru a explora depresiunea la diferite adâncimi si pentru a-si face o idee despre cum apa care se topeste la suprafata ghetarilor ajunge în adâncuri, rezultând un torent de apa sub calota glaciara. Christopher Chambers si-a prezentat concluziile cu ocazia conferintei anuale a Uniunii Geofizice Americane (AGU), eveniment desfasurat în perioada 9 – 13 decembrie la San Francisco.

Hartile radar au aratat ca fundul acestei depresiuni este foarte neted la adâncimi între 300 si 500 de metri, ceea ce este neobisnuit pentru o depresiune atât de lunga “si care indica faptul ca aceasta depresiune este strabatuta de un râu subglaciar.

În prima instanta cercetatorii au creat un model digital al depresiunii, pornind de la datele de care dispuneau si au introdus acest model într-o simulare computerizata. În cadrul simularii au putut observa cum apa topita din ghetari se aduna sub calota glaciara si îsi croieste drum de-a lungul depresiunii.

“În cele din urma, daca mergem suficient de mult în adâncime, pâna la -500 de metri, observam cum apa se scurge de-a lungul întregii depresiuni si apoi se varsa în mare prin fiordul Petermann”, rezultând un râu subglaciar cu lungimea de pâna la 1.600 km”, conform lui Chambers.

Iar cum acest curs de apa parcurge sute de kilometri pe sub gheata, în întuneric complet, ce nume ar fi fost mai potrivit decât cel de “Râul Întunecat”. Acest râu nu are un debit constant de apa, pentru ca apa rezultata din topirea ghetarilor se disperseaza pe suprafata larga, însa, ocazional, atunci când cantitatea de gheata topita este foarte mare, el se poate transforma într-un veritabil torent subteran.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Dovleacul îți oferă o imunitate ,,de fier’’ şi o piele tânără!

Dovleacul îți oferă o imunitate ,,de fier’’ şi o piele tânără! Sănătos şi popular în sezonul de toamnă-iarnă, dovleacul reprezintă o sursă perfectă de vitamina...

Cel puţin 11 răniţi în Ucraina, în urma unui bombardament intensiv rus în Zaporojie

Cel puţin 11 răniţi în Ucraina, în urma unui bombardament intensiv rus în Zaporojie Cel puţin 11 persoane au fost rînite duminică într-o serie de...

Accident în Italia: Un cetățean moldovean și-a pierdut viața

Accident în Italia: Un cetățean moldovean și-a pierdut viața Un moldovean de 39 de ani și-a pierdut viața în urma unui grav accident în Italia....

Arabia Saudită a executat 198 de persoane în 2024, un record în ultimii treizeci de ani

Arabia Saudită a executat 198 de persoane în 2024, un record în ultimii treizeci de ani Arabia Saudită a executat 198 de persoane în 2024,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.