Un referendum ostil dreptului la avort a eşuat în statul american Kentucky

Publicat:

Un referendum ostil dreptului la avort a eşuat marţi în statul foarte conservator american Kentucky, relatează miercuri canalele ABC şi CNN, preluate de AFP, potrivit agerpres.

Chiar dacă avortul rămâne interzis în Kentucky, este vorba despre o victorie importantă pentru apărătorii dreptului la avort, după decizia istorică a Curţii Supreme.


Citește și : Un general israelian face publice informaţii despre programul de drone înarmate

În iunie, înalta jurisdicţie a renunţat la garantarea dreptului femeilor de a întrerupe sarcina care era garantat de aproape jumătate de secol, acordând fiecărui stat libertatea de a decide în materie.

Statul Kentucky, unde republicanii dispun de o majoritate solidă, a adoptat imediat o lege care interzice întreruperile voluntare de sarcină pe teritoriul său. Mai multe organizaţii au sesizat justiţia pentru a invalida această lege.

Pentru a bloca aceste recursuri, cei care se opun avortului au propus amendarea Constituţiei statului pentru a menţiona că ea “nu protejează” dreptul la avort şi a supus aceste modificări la vot pe marginea alegerilor de marţi de la jumătatea mandatului.

Dacă alegătorii ar fi acceptat acest lucru s-ar fi pus capăt recursurilor în justiţie şi legea în vigoare, care nu prevede excepţii în caz de viol sau de incest, ar fi fost inatacabilă.

Citește și : Următorul summit al NATO se va axa pe cheltuielile militare şi pe sprijinul pentru Ucraina

Însă 52% dintre alegători au respins această ipoteză. “Este o victorie importantă care stabileşte jaloane pentru progrese viitoare”, a notat institutul Guttmacher, care apără dreptul la avort şi la contracepţie în lume.

Acest vot se înscrie într-o serie de victorii pentru apărătorii dreptului la avort care au câştigat, de asemenea, referendumuri, în statele California, Vermont şi Michigan, cu majoritate democrată.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ce părere aveau Hitler și comandanții germani despre români: ‘Cu românii nu se poate face nimic’

Ce părere aveau Hitler și comandanții germani despre români: 'Cu românii nu se poate face nimic' Adolf Hitler, cunoscutul dictator german, considera armata română aproape...

VIDEO – ‘Supacell’, serialul pe care mulți l-au văzut într-o singură noapte. Face furori pe Netflix

VIDEO - 'Supacell', serialul pe care mulți l-au văzut într-o singură noapte. Face furori pe Netflix „Supacell”, noul serial britanic pe Netflix, a captat rapid...

Oscar: Franţa îşi modifică procedura de selecţie la categoria ‘cel mai bun lungmetraj internaţional’

Oscar: Franţa îşi modifică procedura de selecţie la categoria 'cel mai bun lungmetraj internaţional' Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC) din Franţa a decis să modifice...

Epic Games spune că Apple blochează lansarea magazinului său de jocuri video în Europa

Epic Games spune că Apple blochează lansarea magazinului său de jocuri video în Europa Epic Games, producătorul jocului video ”Fortnite”, a declarat vineri că Apple...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.