X

Un reputat profesor universitar chinez este eliberat din închisoare

Un profesor chinez, care l-a criticat pe preşedintele Xi Jinping şi presupusul rol al guvernării sale în gestionarea epidemiei de COVID-19, a fost eliberat, după o săptămână de detenţie, au indicat luni prieteni ai acestuia, potrivit AFP şi agerpres.

Angajat al prestigioasei universităţi Tsinghua din Beijing, Xu Zhangrun este unul dintre rarii universitari care îndrăznesc să critice deschis Partidul Comunist Chinez (PCC), partidul unic de guvernământ.

Citeşte şi: Mii de bulgari cer în stradă demisia guvernului Borisov

Acest profesor de drept a fost arestat la domiciliu în 6 iulie de mai mult de 20 de persoane, conform rudelor sale.

Dar el a putut să revină la locuinţa sa, situată la periferia Beijingului, duminică dimineaţă şi arată destul de bine, a confirmat pentru AFP doi dintre prietenii săi, sub rezerva anonimatului, de teama unor represalii.

Xu Zhangrun a publicat la începutul anului 2020 o serie de articole în media din Hong Kong, în care a criticat ceea ce el a prezentat drept o acaparare de putere de către Xi Jinping de la sosirea acestuia la cârma ţării şi partidului la sfârşitul anului 2012.

El a scris de asemenea un articol în februarie în care denunţa cultura înscenării şi a cenzurii încurajate de preşedinte, ceea ce ar fi contribuit la propagarea epidemiei de COVID-19 în ţară.

China este “condusă de un singur om” care “guvernează într-un mod tiranic”, consideră Xu Zhangrun, citat de AFP.

Într-un text difuzat pe internet în 2018, el a denunţat abolirea de către parlamentul chinez în acelaşi an a limitei de două mandate prezidenţiale. O schimbare constituţională care îi permite lui Xi Jinping să rămână la putere fără limită de timp.

Poliţia din Beijing nu a răspuns imediat la o solicitare AFP pentru comentarii luni.

Citeşte şi: Incendiu de proporţii la bordul unui vas de război american (VIDEO)! Cel puţin 21 de oameni sunt răniţi!

Soţia profesorului a primit la 6 iulie un apel telefonic de la o persoană care s-a prezentat drept poliţist, justificând arestarea soţului ei prin faptul că acesta ar fi recurs la serviciile unei prostituate, a declarat un apropiat al familiei pentru agenţia franceză de presă.

SUA şi Uniunea Europeană au cerut săptămâna trecută Beijingului punerea în libertate a profesorului.

Numeroşi universitari chinezi spun că au constatat o întărire a controlului ideologic şi o scădere a libertăţii de la sosirea la putere a lui Xi Jinping. 

Tags: BeijingChinaPartidul Comunist chinez (PCC)Universitatea TsinghuaXi JinpingXu Zhangrun
Categorii: Știrile zilei