X

Un responsabil al centralei nucleare din Zaporojie a fost ucis într-un atentat

Un responsabil al centralei nucleare din Zaporojie a fost ucis într-un atentat

Un responsabil al centralei nucleare din Zaporojie, ocupată de forţele ruse în sudul Ucrainei, a fost ucis într-un atentat cu maşină capcană, au anunţat vineri ambele ţări, transmite AFP, potrivit stiripesurse.ro.

De la începutul invaziei ruse în Ucraina în februarie 2022, serviciile secrete ucrainene s-au aflat la originea mai multor atentate sau tentative de asasinate în teritoriile ocupate şi chiar pe teritoriul Rusiei, vizând responsabili ai ocupanţilor, militari şi personalităţi susţinând invazia în Ucraina.

Citeşte şi: Vizita lui Ciolacu dă peste cap traficul din Capitală – Stiripesurse.md

Potrivit Direcţiei principale de informaţii a Ministerului ucrainean al Apărării (GUR), explozia unei maşini capcană l-a ucis vineri dimineaţă pe Andrii Korotkii, identificat ca “responsabilul securităţii” de la centrala din Zaporojie, cea mai mare din Europa.

Un responsabil al centralei nucleare din Zaporojie a fost ucis într-un atentat

GUR l-a acuzat că ar fi “colaborat voluntar cu invadatorii ruşi” şi că ar fi denunţat angajaţi “pro-ucraineni” ai centralei, participând astfel la “reprimarea” personalului de către ocupanţi.

Serviciile de informaţii militare ucrainene au postat online o înregistrare video de slabă calitate care arată o maşină SUV albă care rulează încet înainte de a exploda, răspândind fragmente în jur.

Autorităţile centrale din Zaporojie, afiliate Rusiei, au confirmat că Korotkii a fost ucis într-un “atentat terorist comis de regimul de la Kiev”.

Un responsabil al centralei nucleare din Zaporojie a fost ucis într-un atentat

Directorul centralei, Iuri Cerniciuk, a denunţat un atac “iresponsabil”, precizând că Andrii Korotkii fusese anterior preşedinte al consiliului local din Energodar, oraş ucrainean controlat de Rusia unde se află centrala nucleară.

Forţele ruse ocupă din martie 2022 centrala din Zaporojie, ţinta mai multor bombardamente de care ambele tabere s-au acuzat reciproc.

Directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, se declarase îngrijorat la începutul lunii septembrie în legătură cu securitatea uzinei, după incendiul declanşat la un turn de răcire pe care Moscova l-a imputat unui atac cu drone ucrainene. 

Tags: Andrii KorotkiiatentatEnergodarIuri Cerniciukmasina capcanaZaporojie
Război in Ucraina