X

Un responsabil al poliţiei indoneziene a fost demis în urma tragediei de pe stadionul Kanjuruhan

Un responsabil al poliţiei indoneziene a fost demis şi alţi nouă ofiţeri de poliţie au fost suspendaţi în urma tragediei de sâmbătă, când cel puţin 125 de oameni şi-au pierdut viaţa într-o busculadă produsă la un meci de fotbal, informează luni dpa, potrivit agerpres

Şeful poliţiei din oraşul Malang, Ferli Hidayat, a fost schimbat din funcţie în cadrul anchetei declanşate după dezastrul de la stadionul Kanjuruhan, a afirmat purtătorul de cuvânt al poliţiei naţionale, Dedi Prasetyo.

Citește și : Victorii importante ale aliaţilor lui Bolsonaro în alegerile legislative din Brazilia

Pe stadion s-a creat haos după ce mii de fani au luat cu asalt terenul pe care se disputase meciul dintre Arema FC, echipă-gazdă, şi Persebaya Surabaya, pierdut de prima cu 3 la 2. Poliţia a tras cu gaze lacrimogene în încercarea de a-i linişti pe fani, determinându-i pe spectatori să se înghesuie spre poarta de ieşire.

Cel puţin 28 de ofiţeri sunt la rândul lor anchetaţi pentru presupuse încălcări ale eticii, a menţionat purtătorul de cuvânt.

Guvernul indonezian a creat o echipă comună independentă de anchetă formată din oficiali guvernamentali, oficiali ai cluburilor de fotbal, experţi, academicieni şi jurnalişti şi care ar urma să-şi încheie misiunea “în două sau trei săptămâni”, a declarat ministrul pentru afaceri politice, legale şi de securitate Mohammad Mahfud.

Comandanţii poliţiei şi alţi ofiţeri trebuie traşi la răspundere pentru decizia de a lansa “cantităţi importante şi excesive de gaz lacrimogen, ceea ce a cauzat asfixiere şi a împins mulţimea către ieşiri, unde mulţi au murit călcaţi în picioare”, a subliniat Phil Robertson, director adjunct pentru Asia la Human Rights Watch.

Între morţi se numără cel puţin 17 copii, a menţionat Nahar, oficial în cadrul Ministerului pentru drepturile femeilor şi protecţia copilului.

Citește și : Europa se confruntă cu un ‘risc fără precedent’ de probleme în aprovizionarea cu gaze

“Numărul copiilor ucişi ar putea creşte, încă verificăm datele”, a spus acesta pentru Kompas TV.

Cupa Mondială la fotbal Under-20, organizată de FIFA, este programată să se desfăşoare anul viitor în Indonezia.

Tags: busculadafotbalKanjuruhanPersebaya Surabaya
Categorii: Știrile zilei