Un robot ridică fragmente mici de combustibil nuclear topit la Fukushima

Publicat:

Un robot a reuşit să ridice fragmente mici de combustibil nuclear topit, în cadrul unui test de o importanţă crucială în cadrul unor viitoare operaţiuni de extragere din reactoarele centralei nucleare avariate Fukushima, în nord-estul Japoniei, relatează AFP, scrie News.ro .

Dispoizitivul, teleghidat dintr-o sală de control şi echipat cu diverse instrumente de măsurare, a reuşit, cu ajutorul unui fel de cleşte, să prindă fragmente din aceste ”resturi” şi să le ridice aproximativ cinci centrimetri, după care le-a pus din nou jos.


Citește și : Egipt: Al-Sisi ar putea rămâne preşedinte până în 2034

”Am putut, astfel, să confirmăm că este posibil să le mişcăm”, a declarat pentru AFP o purtătoare de cuvânt a companiei care gestionează centrala, Tokyo Electric Power (Tepco).

Şase locuri de pe fundul incintei de izolare a Reactorului 2 – unul dintre cele trei în care s-a topit combustibilul – au fost observate.

Testul de ridicare a fost efectuat cu succes în cinci locuri, însă a eşuat într-un loc în care, potrivit Tepco, va fi necesar să se desfăşoare alte mijloace.

Tehnicienii nu au prevăzut să efectueze vreo prelevare de această dată, însă o asemenea operaţiune ar urma să aibă loc până în martie 2020.

Investigaţii au fost realizate anterior în incinta de izolare, în care s-a topt combustibilul, însă au constat doar în observări de la distanţă, cu ajutorul unor camere şi roboţi. Acest lucru a permis reperarea unei părţi a combustibilului topit.

Retragerea acestor ”resturi” – cu un nivel de radioactivitate excepţional – va constituie sarcina cea mai dificilă a desfiinţării acestor instalaţii, avariate în urmă cu aproape opt ani, la 11 martie 2011, de un tsunami uriaş, provocat de un cutremur, pe coasta de nord-est a Japoniei.

Miezurile reactoarelor 1-3 s-au topit în momentul accidentului şi este necesar să fie răcite în mod permanent.

Exploatantul Tepco studiază, în continuare, mijloace necesare în vederea scoaterii combustibilului, încercând să colecteze un maximum de date despre starea în care se află acesta, diferită în funcţie de reactor.

Citește și : Procesul separatiştilor catalani: Oriol Junqueras refuză să răspundă acuzării

Această operaţiune ar urma să înceapă cel mai devreme abia după 2021, cu o primă tranşă, iar Tepco se confruntă cu alte dificultăţi de rezolvat, inclusv cu privire la cantităţi masive de apă contaminată în parte, stocată în cisterne amplasate în perimetrul instalaţiei.

Accidentul de la Fukushima – cel mai grav după cel de la Cernibîl, În ucraina, în 1986 – a condus la evacuarea a zeci de mii de persoane, dintre multe nu pot sau nu vor să revină, din cauza radiaţiilor. O parte a zonei este, cel puţin maimulte decenii, nelocuibilă.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Zeci de tigri şi lei în captivitate au murit în Vietnam; a fost detectată gripă aviară

Zeci de tigri şi lei în captivitate au murit în Vietnam; animalele erau pozitive la gripă aviară Zeci de tigri şi lei în captivitate au...

Singurătatea şi dependenţa de internet, printre principalele probleme din domeniul sănătăţii mintale (psihiatru)

Singurătatea şi dependenţa de internet, printre principalele probleme din domeniul sănătăţii mintale (psihiatru) ''Singurătatea şi dependenţa de internet se vor numără printre principalele probleme de...

Pandemia Covid-19 a scăzut temperatura nocturnă a Lunii

Pandemia Covid-19 a scăzut temperatura nocturnă a Lunii Temperatura nocturnă a Lunii a scăzut semnificativ în timpul perioadei de izolare globală din primăvara anului 2020,...

Instanța a decis: rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate

Instanța a decis: rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate Rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate. Decizia aparține unui tribunal din Argentina. Copiii celebrului...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.