Un român a murit și un altul a fost rănit în confruntările violente din Congo. Lupte grele între mercenarii lui Horațiu Potra și rebelii M23 (surse) 

Publicat:

Un român a murit și un altul a fost rănit în confruntările violente din Congo. Lupte grele între mercenarii lui Horațiu Potra și rebelii M23 (surse)

Confruntări violente se desfășoară de câteva zile în estul R.D. Congo, lupte în urma cărora doi români, mercenari în gruparea lui Horațiu Potra (afiliată guvernului) au avut de suferit.

Potrivit informațiilor STIRIPESURSE.RO, unul dintre români a murit, iar un altul a fost rănit.


Citește și : Peste 800 de oficiali occidentali au semnat o scrisoare critică la adresa politicii faţă de Israel şi Gaza

Luptele au loc în jurul și în localitatea Sake, acolo unde rebelii M23 i-ar fi încercuit pe mercenarii lui Potra. Nu mai puțin de 90 la sută dintre cei care luptă alături de Horațiu Potra sunt români, astfel că nu este exclus ca victimele în rândul foștilor militari sau fosti legionari din România să crească.

Misiunea ONU s-a implicat după confruntările de sâmbătă

Misiunea ONU de menținere a păcii în Republica Democrată Congo (RDC) a transmis sâmbătă că a desfășurat trupe pentru a asigura un coridor pentru persoanele care fug de violențele în estul țării.

Misiunea, MONUSCO, a anunțat că aproximativ 1.000 de persoane strămutate sunt adăpostite de vineri după ce au fugit din orașul Mweso, unde rebelii M23, conduși de tutsi, au ucis aproximativ 20 de persoane de joi, potrivit armatei și a unui lider al societății civile

Atacul este cea mai recentă consecință a luptei dintre trupele congoleze și gruparea M23, ale căror ofensive au forțat zeci de mii de oameni să fugă și au înrăutățit criza umanitară și de securitate din regiune, care durează de decenii.

Purtătorul de cuvânt al MONUSCO, Ndeye Khady Lo, a declarat că luptele au loc în apropierea bazei Nyanzale a misiunii și a precizat că trupele de menținere a păcii vor patrula pentru a proteja civilii.

Biografia lui Horațiu Potra, cel mai cunoscut mercenar român

Horațiu Potra are 53 de ani și este originar din Mediaș. El a luptat în Legiunea Străină, iar la sfârșitul anilor ’90 a activat ca gardă de corp a emirului Qatarului. Ulterior, a ajuns în Republica Centrafricană, unde a instruit gărzile de corp ale președintelui statului.

Vezi și : Statele Uniunii Europene şi-au dat acordul asupra primei legi privind inteligenţa artificială

Potra ar fi avut un contract și în Ciad, acolo unde i-a instruit pe insurgenți, după care ar fi fost angajat de milionarul Frank Timiș ca șef al securității operațiunilor sale din Africa.

De asemenea, numele lui a fost legat de cel al mercenarilor Wagner, într-un reportaj recent realizat de jurnaliștii de la Deutsche Welle, care au scris despre mobilizarea unor armate private din estul Europei, coordonate de Horațiu Potra, într-o zonă de conflict din RD Congo.

 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Singurele organisme de pe Terra în care nu a ajuns microplasticul

Singurele organisme de pe Terra în care nu a ajuns microplasticul Poluarea cu particule de microplastic (particule cu dimensiuni de la 5 milimetri până la...

Fostul portar al Germaniei, Jens Lehmann, amendat cu 135.000 de euro după ce a deteriorat garajul vecinului său cu o drujbă

Fostul portar al Germaniei, Jens Lehmann, amendat cu 135.000 de euro după ce a deteriorat garajul vecinului său cu o drujbă Jens Lehmann a fost...

UE examinează acordarea unui ajutor de urgență pentru agricultorii moldoveni

UE examinează acordarea unui ajutor de urgență pentru agricultorii moldoveni Uniunea Europeană examinează posibile soluții de oferire a unui ajutor de urgență pentru agricultorii moldoveni...

Dezinformarea TikTok îndepărtează femeile de pilula contraceptivă în Marea Britanie și riscă sarcini nedorite

Dezinformarea TikTok îndepărtează femeile de pilula contraceptivă în Marea Britanie și riscă sarcini nedorite Serviciul Național de Sănătate (NHS) a avertizat că un număr tot...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.