Un rus este judecat pentru că a denunţat ofensiva din Ucraina într-un vox pop

Publicat:

Un rus a fost adus miercuri în faţa justiţiei la Moscova pentru că a criticat ofensiva din Ucraina în timpul unui vox pop la Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL) în iulie 2022, primul astfel de caz într-un context de represiune pe scară largă în Rusia, relatează AFP.

După o scurtă audiere, procesul a fost amânat până la 18 septembrie, potrivit agerpres.


Citește și : R. Moldova cumpără electricitate din Rusia la prețurile vechi

Iuri Kohoveţ, în vârstă de 37 de ani, a răspuns unei solicitări de interviu în iulie 2022 în rândul trecătorilor pe străzile Moscovei. El a spus că Vladimir Putin şi guvernul rus sunt “bandiţi” responsabili pentru conflict şi a respins argumentele Kremlinului pentru a justifica atacul.

“Guvernul nostru a spus că vrea să lupte împotriva naţionaliştilor (ucraineni), dar bombardează centrele comerciale”, a declarat el în acest video difuzat pe reţelele sociale ale RFE/RL.

El a acuzat, de asemenea, armata rusă că “a împuşcat fără motiv” civili la Bucea, o localitate de lângă Kiev care a fost scena unui masacru pus pe seama forţelor Moscovei la începutul conflictului în 2022.

“Toate acestea trebuie să înceteze. La noi, un om poate opri toate acestea”, a adăugat el, la ieşirea dintr-o staţie de metrou, referindu-se la Vladimir Putin.

În martie, Iuri Kohoveţ a fost arestat de poliţie şi a fost amendat, după 48 de ore în arest, cu 500 de ruble (aproximativ 5 euro la cursul actual) pentru “huliganism”, conform organizaţiei OVD-Info, care îl apără.

Cazul său a fost ulterior reclasificat ca “răspândire de informaţii false despre forţele armate ruse”, o acuzaţie introdusă în codul penal la începutul conflictului şi pentru care mii de ruşi au fost deja condamnaţi, uneori la pedepse lungi cu închisoarea.

El riscă până la 10 ani de închisoare.

Acesta este primul caz cunoscut de urmărire penală pentru remarci critice la adresa ofensivei din Ucraina în timpul unui interviu acordat presei în Rusia, într-un context de represiune care este în plină desfăşurare. El a vorbit la Radio Svoboda, filiala rusă a RFE/RL, o instituţie media finanţată de SUA încă din timpul Războiul Rece.

Aproape toţi opozanţii de profil înalt au fugit din ţară sau au fost închişi, cum ar fi cel mai vocal dintre ei, Aleksei Navalnîi, care execută sentinţe din ce în ce mai dure.

Mii de ruşi obişnuiţi au fost, de asemenea, condamnaţi pentru opoziţia lor faţă de conflict, exprimată fie prin proteste, fie prin simple postări pe reţelele sociale.

Conform OVD-Info, aproape 20.000 de persoane au fost arestate din februarie 2022. Numai în această săptămână, instanţele ruse urmează să audieze 71 de cazuri motivate politic.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

VIDEO Diana Șoșoacă în Parlamentul European: satane, icoane și sfințirea birourilor 

VIDEO Diana Șoșoacă în Parlamentul European: satane, icoane și sfințirea birourilor Prezentă la ședința de constituire a noului Parlament European, Diana Șoșoacă, îmbrăcată în costum...

Ungaria nu va renunța „la misiunea de pace”, după criticile liderilor europeni

Ungaria nu va renunța „la misiunea de pace”, după criticile liderilor europeni Ministrul maghiar de Externe a declarat, marți, într-un interviu pentru presa rusă, că...

Andrei Zaharov, jurnalist de investigație, dat în căutare de autoritățile ruse

 Andrei Zaharov, jurnalist de investigație, dat în căutare de autoritățile ruse Ministerul Afacerilor Interne al Rusiei a dat în căutare jurnalistul de investigație Andrei Zaharov....

Orbán: Trump are planuri ‘detaliate și bine fundamentate’ pentru pace între Rusia și Ucraina

Orbán: Trump are planuri 'detaliate și bine fundamentate' pentru pace între Rusia și Ucraina Viktor Orbán a susținut că Donald Trump are planuri „detaliate și...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.