X

Un șarpe mortal a eliberat suficient venin cât să ucidă 400 de oameni

Un șarpe mortal a eliberat suficient venin cât să ucidă 400 de oameni

Un taipan de coastă numit Cyclone, din Australia, a eliberat recent de trei ori cantitatea medie de venin pentru specia sa, stabilind un nou record.

Cu o singură mușcătură, șarpele – un taipan de coastă (Oxyuranus scutellatus) numit Cyclone – a ejectat mai mult de 5,2 grame de venin. Aceasta este de trei ori cantitatea medie produsă de un taipan de coastă și suficientă pentru a ucide 400 de oameni, potrivit Australian Reptile Park, o grădină zoologică situată la 50 de kilometri nord de Sydney, în New South Wales.

„Cyclone este unul dintre cei mai periculoși șerpi de aici din parc și este cunoscut pentru faptul că este destul de imprevizibil”, a declarat Billy Collett, directorul de operațiuni de la Australian Reptile Park, într-o declarație pentru Live Science.

Taipanii de coastă sunt una dintre cele mai veninoase specii de șerpi de pe Pământ. Aceștia sunt originari din regiunile de coastă din nordul și estul Australiei și cresc de obicei până la 2 metri lungime, potrivit Muzeului Australian.

Taipanii de coastă au un cap dreptunghiular cu un bot palid și ochi mari, portocalii-maronii. Corpul lor variază în culoare de la galben la maro-roșcat, maro închis și aproape negru, scrie LiveScience.

CItește și: Un tânăr a intrat cu motocicleta în trei adolescenți. O fată de 17 ani a murit

Una dintre cele mai veninoase specii de șerpi de pe Pământ

„Taipanii de coastă nu sunt cei mai veninoși șerpi din lume, dar sunt cunoscuți în întreaga lume pentru agresivitatea lor, iar mușcăturile au provocat decese în fiecare an”, a declarat Collett.

Recordul anterior de producție de venin aparținea unui alt taipan de coastă din parc, numit Whiplash, care a produs 4,9 g de venin dintr-o singură livrare în 2022.

Parcul este singura instalație din Australia care „mulge” taipanii pentru a produce antivenin, a declarat Collett.

De asemenea, îngrijitorii extrag venin de la alți șerpi mortali, inclusiv șerpi bruni de est (Pseudonaja textilis), șerpi tigru (Notechis scutatus), vipere mortale (Acanthophis) și șerpi negri (Pseudechis).

Recordul anterior aparținea unui alt taipan

Mulsul șerpilor poate fi periculos, potrivit declarației. „Procesul de mulgere a unui șarpe veninos necesită ca îngrijitorii să asigure șarpele, să îi înfunde colții într-un pahar mare acoperit cu plastic și să îl facă să producă mușcătura letală”, a spus Collett.

Veninul este apoi liofilizat, ceea ce înseamnă că este deshidratat la temperaturi scăzute, și trimis către un producător de vaccinuri, a spus Collett.

Contribuția record la venin a lui Cyclone va servi la salvarea vieții cuiva, potrivit declarației. Aproximativ 3 000 de mușcături de șarpe sunt raportate în fiecare an în Australia, ceea ce duce la aproximativ 500 de spitalizări și la o medie de 2 decese.

Potrivit proiectului australian privind mușcăturile de șarpe, taipanii de coastă au mușcat 31 de persoane între 2005 și 2015 și, deși nu a fost constatat niciun deces în cadrul acestui proiect, un alt studiu a înregistrat cel puțin un deces între 2000 și 2016.

Tags: 400 de oamenisarpevenin
Social