Un scandal de corupție internațional aruncă guvernul canadian într-o criză politică

Publicat:

Premierul canadian Justin Trudeau s-a declarat ‘surprins şi dezamăgit’ de demisia unuia din miniştrii săi, în plină polemică legată de acuzaţiile de intervenţie a cabinetului său pentru evitarea unui proces al grupului SNC-Lavalin, implicat într-un amplu scandal de corupţie în Libia, relatează miercuri AFP, potrivit agerpres.

Marţi, în timp ce polemica lua amploare, fostul ministru al justiţiei Jody Wilson-Raybould (foto), asupra căruia anturajul lui Justin Trudeau ar fi încercat să facă presiuni, şi-a anunţat demisia din guvern, unde deţinea din ianuarie portofoliul pentru foştii combatanţi.


Citește și: Parlamentul European şi Comisia Europeană au ajuns la un acord privind Nord Stream 2 

‘Sunt surprins şi dezamăgit de decizia sa, pentru că, dacă ea avea impresia că guvernul nu şi-a făcut datoria, nu a respctat toate normele, era responsabilitatea ei să vină să-mi vorbească despre asta în toamnă, ceea ce nu a făcut’, a reacţionat Justin Trudeau într-o conferinţă de presă la Winnipeg (centru).

Potrivit cotidianului ‘The Globe and Mail’ de joia trecută, care cita surse rămase anonime, cabinetul premierului i-a cerut lui Jody Wilson-Raybould, pe atunci ministru al justiţiei, să intervină în acest dosar pentru ca procurorii să încheie cu grupul SNC-Lavalin un acord amiabil pentru evitarea unui proces penal, în schimbul achitării unei amenzi.

Încă de joi, şeful guvernului a negat că s-ar fi exercitat vreo presiune directă asupra lui Jody Wilson-Raybould pentru ca aceasta să influenţeze cursul justiţiei.

Poliţia federală canadiană a depus în 2015 acuzaţii oficiale împotriva companiei-mamă a grupului SNC-Lavalin, precum şi a filialelor sale de construcţii şi de dezvoltare internaţională, pentru ‘corupere de agenţi publici străini’ şi pentru ‘fraudă’. Foşti şefi ai grupului sunt de asemenea urmăriţi în justiţie, în anchete distincte.

Potrivit cotidianului din Toronto, Jody Wilson-Raybould a ‘ignorat’ solicitările cabinetului premierului, ceea ce a costat-o postul, la mijlocul lunii ianuarie ea fiind ‘retrogradată’ ministru al foştilor combatanţi.

‘Cu inima grea, îmi prezint demisia din postul de ministru al foştilor combatanţi’, a anunţat ea marţi pe Twitter, fără a indica motivul acestei decizii neaşteptate. ‘Sunt conştientă că numeroşi canadieni vor să mă exprim asupra chestiunilor prezentate de media în ultima săptămână’, a adăugat ea, precizând că a angajat un avocat pentru a putea stabili ‘elementele de care aş putea vorbi în deplină legalitate’.

Aceste dezvăluiri au avut efectul unei bombe politice, cu câteva luni înaintea alegerilor legislative al căror rezultat este greu de anticipat.

Liderii opoziţiei l-au atacat virulent pe Justin Trudeau, cerându-i să facă lumină asupra acestor acuzaţii, în special să ridice secretul profesional care îl protejează pe fostul ministru al justiţiei.

Citește și: Australia redeschide tabăra de migranți de pe Insula Christmas

O anchetă oficială i-a fost încredinţată luni comisarului canadian pentru etică, un înalt funcţionar independent.

Potrivit poliţiei federale, SNC-Lavalin, unul din cele mai puternice grupuri de inginerie şi construcţii din lume, le-a înmânat unor funcţionari şi demnitari libieni 48 milioane de dolari canadieni (32 milioane de euro) ‘pentru a-i convinge pe aceştia să-şi folosească poziţiile pentru a influenţa acţiunile sau deciziile’ guvernului libian. Faptele incriminate s-ar fi produs între anii 2001 şi 2011, până la înlăturarea fostului dictator libian Muammar Gaddafi.

Dacă va fi găsit vinovat, SNC-Lavalin riscă interdicţia de a opera în Canada şi chiar dezmembrarea, după cum au afirmat în mod repetat în ultimii ani responsabili ai săi, care au exercitat un lobby intens la Ottawa.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Meta prezintă Movie Gen, noul său generator de video cu ajutorul inteligenței artificiale

Meta prezintă Movie Gen, noul său generator de video cu ajutorul inteligenței artificiale Compania Meta a prezentat Movie Gen, noul său generator de video cu...

Antarctica ‘înverzește’ într-un ritm alert din cauza schimbărilor climatice

Antarctica 'înverzește' într-un ritm alert din cauza schimbărilor climatice Un nou studiu arată că porțiunea acoperită de vegetație din Peninsula Antarctică a crescut de peste...

Sky News a renunţat la interviul cu Boris Johnson din cauza interdicţiei de înregistrare

Sky News a renunţat la interviul cu Boris Johnson din cauza interdicţiei de înregistrare Sky News a renunţat la un interviu cu Boris Johnson, după...

Care sunt cele mai frumoase și alese flori de toamnă

Care sunt cele mai frumoase și alese flori de toamnă Nu doar primăvara este un anotimp al florilor, și toamna are propriul farmec și există...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.