X

Un sezon 2018 cu mai puţine uragane decât era prevăzut în Atlantic şi în zona Caraibelor

Prognozele experţilor americani prevăd mai puţine uragane în Atlantic şi în zona Caraibelor anul acesta. Au fost revizuite în jos evaluările din luna mai – o veste care aduce linişte după o vară marcată de incendii devastatoare în California, relatează joi AFP, potrivit agerpres.

Noile prognoze liniştesc astfel după un an 2017 marcat de mai multe uragane care au devastat numeroase teritorii din Caraibe dar şi din SUA, cu pagube record estimate la 306 milliarde de dolari.

Citește și : Coreea de Nord acuză SUA că doresc noi sancţiuni împotriva Phenianului

“Condiţiile din ocean şi atmosferă se combină pentru a produce un sezon al uraganelor în Atlantic mai puţin activ decât cel anticipat în luna mai”, a anunţat joi Administraţia Naţională pentru Oceane şi Atmosferă din SUA (NOAA).

Experţii se aşteaptă totuşi la formarea a între 9 şi 13 furtuni tropicale care ar putea deveni suficient de puternice pentru a primi nume proprii.

Printre aceste furtuni, între patru şi şapte ar putea deveni uragane. Doar două uragane care vor depăşi categoria 3 sau peste – cu vânturi de 178 km/h – sunt prognozate înainte de sfârşitul sezonului, la 30 noiembrie.

Iniţial estimările din luna mai anunţau între 10 şi 16 furtuni suficient de puternice pentru a fi denumite, dintre care între cinci şi nouă uragane. În medie pe sezon se produc 12 furtuni dintre care şase se transformă în uragane.

Responsabilii NOAA au ţinut totuşi să avertizeze locuitorii din zonele de coastă să-şi pregătească provizii în momentul în care se va intra în mijlocul sezonului.

“Ne aşteptăm încă la furtuni – sezonul uraganelor este departe de a se fi încheiat. Facem apel la menţinerea vigilenţei”, a declarat expertul agenţiei, Gerry Bell.

Citește și : Aviaţia militară israeliană a atacat peste 150 de obiective militare ale Hamas din Fâşia Gaza

Patru furtuni au primit nume, dintre care două uragane, s-au înregistrat deocamdată în 2018.

Revizuirea acestor prognoze se datorează parţial fenomenului climatic ocazional El Nino, care duce la o creştere a temperaturilor. El Nino “este în prezent susceptibil să evolueze cu suficientă forţă pentru a face să amâne dezvoltarea furtunilor în ultima parte a sezonului”, încheie întârzie NOAA.

Tags: atlanticcaraibefurtuni tropicaleNOAASUAuragan
Categorii: Știrile zilei