X

Un spaniol ce a făcut parte din schimbul de deţinuţi între Rusia şi Occident, inculpat pentru spionaj

Un spaniol ce a făcut parte din schimbul de deţinuţi între Rusia şi Occident, inculpat pentru spionaj

Parchetul polonez a inculpat oficial miercuri un spaniol de origine rusă care a făcut parte dintr-un schimb major de deţinuţi între Rusia şi Occident, pentru că a lucrat pentru GRU, serviciul de informaţii al armatei ruse, relatează AFP.

Arestat la graniţa cu Ucraina la câteva zile după invazia rusă din februarie 2022, Pablo Gonzalez s-a aflat până la schimbul de deţinuţi în arest preventiv în Polonia, suspectat de colaborare cu serviciile ruse de informaţii, fără ca niciun act de acuzare să fi fost formulat, potrivit stiripesurse.

Citește și: VIDEO Momentul când șeful regiunii Kursk i-a spus lui Putin că Rusia a pierdut controlul asupra a 28 de așezări din regiune, iar președintele Rusiei l-a întrerupt

Pe 1 august, el şi alţi 23 de persoane au făcut parte din cel mai mare schimb de deţinuţi între Rusia şi Occident de la încheierea Războiului Rece. Pablo Gonzalez se află în prezent în Rusia.

Miercuri, parchetul polonez a declarat într-un comunicat că Pablo Gonzalez a fost acuzat că a lucrat, între 2016 şi februarie 2022, pentru GRU şi că i-a furnizat “informaţii a căror transmitere ar putea cauza prejudicii Republicii Polone, inclusiv ca stat membru NATO”.

Potrivit parchetului, acuzatul a acţionat, printre altele, la Varşovia şi Przemysl, la graniţa dintre Polonia şi Ucraina, care era la acea vreme principalul punct de trecere pentru zecile de mii de ucraineni care fugeau de război.

Citește și: Alertă de călătorie în Grecia. Recomandările MAE

Potrivit legislaţiei poloneze, el riscă între trei şi cincisprezece ani de închisoare.

Născut la Moscova, înainte de a se muta la vârsta de 9 ani în Spania împreună cu mama sa, Pablo Gonzalez deţinea un paşaport spaniol, precum şi un paşaport rusesc sub numele de Pavel Roubtsov.

La momentul arestării sale, el lucra pentru mass-media spaniole independente.

Tags: detinutioccidentPoloniarusiaspionaj
Externe