X

Un sportiv a fost exclus din calificările de la Jocurile Olimpice pentru că susţine războiul din Ucraina

Un sportiv a fost exclus din calificările de la Jocurile Olimpice pentru că susţine războiul din Ucraina

Rusul Abdulrashid Sadulaev, dublu campion olimpic la lupte libere, a fost exclus din turneul european de calificare pentru JO de la Paris deoarece susţine războiul din Ucraina, a anunţat joi Federaţia Internaţională de Lupte (UWW).

“Sadulaev a fost exclus din turneul european de calificare pentru Jocurile Olimpice de la Baku după ce nu a îndeplinit criteriile de eligibilitate stabilite de Comitetul Internaţional Olimpic pentru sportivii individuali neutri”, a scris joi UWW pe site-ul său oficial.

Campion olimpic în 2016 la categoria 86 kg, apoi încoronat din nou în 2021 la categoria 97 kg, Sadulaev a fost declarat neeligibil de către comisia independentă United World Wrestling Eligibility. O anchetă a acestei comisii a scos la iveală “noi informaţii” legate de “sprijinul” luptătorului pentru războiul Rusiei împotriva Ucrainei. De asemenea, s-a stabilit că multiplul campion mondial era încă membru oficial al clubului sportiv Dinamo Moscova, un club sportiv legat de guvernul rus.

Citește și: Naţionala noastră a urcat în Clasamentul FIFA

La fel ca aproape toate organismele sportive internaţionale, UWW a urmat recomandarea CIO de a reintroduce condiţionat sportivii ruşi şi belaruşi în competiţiile internaţionale, după ce i-a interzis la sfârşitul lunii februarie 2022, în urma invaziei ruseşti în Ucraina. Organismul a impus condiţii stricte: vor fi implicaţi doar sportivii care nu susţin în mod activ războiul din Ucraina şi care nu sunt sub contract cu armata sau cu agenţiile de securitate naţională.

Tags: Jocurile olimpicesportivucraina
Sport