X

Un stat din Australia legalizează EUTANASIA

Sinuciderea asistată a devenit legală în statul australian Victoria începând de miercuri, odată cu intrarea în vigoarea a unei legi care le dă dreptul pacienţilor aflaţi în fază terminală să solicite eutanasierea, o premieră în ţara de la Antipozi, informează AFP şi Reuters, potrivit agerpres.

Legea intră în vigoare miercuri, la 18 luni după ce a fost adoptată de parlamentul din Victoria, al doilea cel mai populat stat australian, în noiembrie 2017.

Citeşte şi: Trump şi-a lansat campania pentru prezidenţialele din 2020

Prim-ministrul statului Victoria, Daniel Andrews, partizanul acestui proiect de lege după decesul tatălui său în 2016, a declarat la postul Channel Nine că textul îşi propune să le ofere bolnavilor ‘o alegere demnă la sfârşitul vieţii’.

‘Este vorba despre o modificare îndrăzneaţă. Niciun alt stat nu a făcut-o (…) însă noi credem că este o măsură bună. Am adoptat o abordare plină de compasiune’, a mai spus el.

Eutanasia nu va fi posibilă decât pentru pacienţi în fază terminală, de vârstă majoră, rezidenţi în statul Victoria, cărora boala le provoacă suferinţe insuportabile şi care mai au mai puţin de 6 luni de viaţă sau mai puţin de un an, în cazul celor suferinzi de scleroză în plăci sau de afecţiuni neuromotorii.

Procesul nu poate fi încheiat în mai puţin de zece zile, iar bolnavul se poate răzgândi în orice moment. Personalul medical are libertatea de a nu se implica în acest proces.

Legea prevede garanţii, printre care existenţa unei comisii de examinare independente şi intervenţia unui medic legist care va controla circumstanţele decesului.

Potrivit lui Andrews, în jur de 12 persoane ar putea beneficia de această lege în 2019, şi până la 150 din anii următori.

Citeşte şi: Apropiaţii lui Juan Guaido sunt anchetaţi în Venezuela pentru deturnare de fonduri

Arhiepiscopul de Melbourne, Peter Comensoli, şi alţi trei episcopi din statul Victoria au emis un comunicat la intrarea în vigoare a noii legi, vorbind despre ‘un nou capitol profund tulburător pentru îngrijirile medicale în Victoria’.

Experţii consideră că exemplul Victoriei ar putea fi urmat şi de alte state australiene, care au luat în dezbatere în trecut sinuciderea asistată, însă propunerile de legalizare au fost respinse în integralitate.

Eutanasia este legală în ţări ca Olanda, Elveţia şi Canada, precum şi în unele state americane, însă guvernul australian i se opune.

Tags: australiaDaniel AndrewseutanasiemelbournePeter Comensolisinucidere asistataVictoria
Categorii: Știrile zilei