Un studiu climatic anticipează perioade de secetă în emisfera nordică o dată la 20 de ani

Publicat:

Emisfera nordică ar trebui să se aştepte la perioade de secetă extremă precum cea din vara acestui an în Europa, America de Nord şi China la fiecare 20 de ani ca efect al schimbărilor climatice, potrivit unui grup internaţional de cercetători, informează DPA vineri, potrivit agerpres.

Acest lucru se va întâmpla indiferent dacă Terra continuă să se încălzească, potrivit World Weather Attribution (WWA), un grup de climatologi din Statele Unite, Marea Britanie, Franţa, India şi Ţările de Jos.


Citeşte şi: Ancheta asupra fiului preşedintelui Biden dezvăluie dovezi de evaziune fiscală – Black News

Penuria de apă, incendiile, preţurile ridicate ale alimentelor şi pierderile severe în producţia agricolă sunt considerate de cercetători efecte ale uneia dintre cele mai călduroase veri din istoria înregistrărilor meteorologice.

Astfel de condiţii au condus la soluri foarte aride în special în Franţa, Germania şi alte ţări central-europene. China continentală s-a confruntat de asemenea în mod excepţional cu temperaturi ridicate şi secetă.

”Acest deficit de umiditate în sol a dus la recolte reduse în regiunile afectate, la un risc crescut de incendii şi, alături cu preţurile deja foarte ridicate la alimente, este de aşteptat să ameninţe securitatea alimentară pe plan global”, potrivit WWA.

Citeşte şi: Franţa intenţionează să trimită din nou Kievului tunuri Caesar – Black News

Studiul demonstrează că perioadele de secetă au devenit de trei până la patru ori mai probabile în Europa occidentală şi centrală ca urmare a unei încălziri globale antropogenice de circa 1,2 grade Celsius. În lipsa încălzirii globale, tipul de secetă observat în Europa anul acesta s-ar întâmpla doar o dată la 60 sau 80 de ani.

Datele referitoare la emisfera nordică au fost mai alarmante. În timp ce perioadele de secetă s-ar putea produce în viitor la fiecare 20 de ani – în cazul Europei -, în lipsa încălzirii antropocentrice s-ar fi petrecut doar o dată la fiecare 400 de ani. Echipa a avertizat cu toate acestea că cele două nu pot fi comparate în mod direct.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Dieta vegană vs. cea pe bază de carne: experimentul unor gemeni

Dieta vegană vs. cea pe bază de carne: experimentul unor gemeni Având în vedere faptul că pe rețelele de socializare circulă numeroase diete care promit...

Microplasticele afectează fertilitatea bărbaților. Care sunt sursele prin care ajung în organism (studiu)

Microplasticele afectează fertilitatea bărbaților. Care sunt sursele prin care ajung în organism (studiu) Infertilitatea, adică imposibilitatea de a obține o sarcină după un an de...

Forțele rusești atacă brutal în Ucraina: noua tactică îi înspăimântă inclusiv pe ucraineni (BBC)

Forțele rusești atacă brutal în Ucraina: noua tactică îi înspăimântă inclusiv pe ucraineni (BBC) Pe linia frontului, soldații ucraineni folosesc un termen dur pentru a...

Radu Marian sare în apărarea lui Nantoi: ‘Vă rog să nu mai denaturați atâta adevărul și vorbele colegilor’

Radu Marian sare în apărarea lui Nantoi: 'Vă rog să nu mai denaturați atâta adevărul și vorbele colegilor' Discuții pe tonuri înalte în ședința de...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.