Un studiu recent demonstrează că medicamentele pentru slăbit ar funcționa și în cazul copiilor

Publicat:

Un studiu recent demonstrează că medicamentele pentru slăbit ar funcționa și în cazul copiilor

Dacă nu este tratată, obezitatea infantilă persistă aproape întotdeauna până la vârsta adultă și este asociată cu probleme grave de sănătate, precum diabetul și bolile cardiovasculare, în unele cazuri, chiar cu moartea prematură. Unul dintre medicamentele care revoluționează tratamentul obezității, liraglutida, s-a dovedit a fi sigur și eficient la copiii cu vârste cuprinse între 6 și 12 ani. Acest lucru este confirmat de o nouă cercetare prezentată la întâlnirea anuală a Asociației Europene pentru Studiul Diabetului (EASD) din Madrid și publicată simultan în „New England Journal of Medicine” (NEJM), arată ABC.

Ce este noul medicament

Liraglutida imită acțiunea unui hormon numit GLP-1 pentru a reduce pofta de mâncare și senzația de foame, încetinește eliberarea alimentelor din stomac și crește senzația de sațietate după masă. Se administrează zilnic sub formă de injecție. Intervine direct în mecanismele de control al apetitului, crescând senzația de sațietate, încetinind golirea stomacului și, prin urmare, reducând senzația de foame.


Citește și: Vladimir Zelenski: Ucraina are ”nevoie de o nouă energie” după doi ani şi jumătate de război cu Rusia

În noul studiu, copiii cu vârste între șase și mai puțin de 12 ani care au luat liraglutidă timp de puțin peste un an au experimentat o reducere a indicelui de masă corporală (IMC) cu 7,4% comparativ cu placebo și au înregistrat îmbunătățiri în controlul tensiunii arteriale și al glicemiei.

Acest produs ar putea reduce riscul de a dezvolta 10 din cele 13 tipuri de cancer studiate, inclusiv cancerul de rinichi, pancreas, esofag, ovare, ficat și colorectal.

Rezultatele oferă speranță copiilor care suferă de obezitate. Ar putea avea vieți mai sănătoase și mai active

Autoarea principală a studiului, Claudia Fox, de la Centrul de Medicină pentru Obezitatea Pediatrică de la Facultatea de Medicină a Universității din Minnesota (SUA), afirmă: „Obezitatea este cea mai frecventă boală cronică a copilăriei. Dacă nu este tratată, obezitatea infantilă persistă aproape întotdeauna până la vârsta adultă și este asociată cu probleme grave de sănătate, precum diabetul și bolile cardiovasculare, și, în unele cazuri, cu moartea prematură. Prin urmare, intervenția timpurie este esențială.”

Cu toate acestea, opțiunile de tratament eficiente până în prezent sunt limitate. Baza tratamentului obezității este terapia prin schimbarea stilului de viață (modificări în dietă și activitate fizică), dar când este utilizată singură, efectul este modest și, până în prezent, nu există niciun medicament aprobat pentru tratamentul obezității generale la copiii mai mici de 12 ani.

Liraglutida este aprobată în prezent ca un supliment la terapia de stil de viață pentru adulți și adolescenți cu obezitate. Ar putea funcționa și la copii

Studiul de fază 3, finanțat de producătorul liraglutidei, Novo Nordisk, a implicat 82 de copii (53,7% băieți) cu vârste cuprinse între 6 și < 12 ani. La sfârșitul perioadei de tratament, schimbarea medie a IMC a fost de -5,8% pentru liraglutidă și de +1,6% pentru placebo, o diferență de 7,4%. S-a observat o reducere a IMC cu cel puțin 5% la 46,2% dintre copiii care au primit liraglutidă.

Citește și: Crește nemulțumirea rușilor. Putin nu a mai fost așa de puțin popular de la mobilizarea parțială din 2022

Fox afirmă că „deși nu există un consens asupra definiției unei reduceri semnificative clinic a IMC la copii, s-a demonstrat anterior că o reducere de 5% este asociată cu o îmbunătățire a unor afecțiuni de sănătate legate de obezitate”. „Până în prezent, copiii practic nu au avut opțiuni pentru tratarea obezității. Li s-a spus să „se străduiască mai mult” cu dieta și exercițiile fizice. Acum, cu posibilitatea unui medicament care abordează fiziologia de bază a obezității, există speranța că și copiii care trăiesc cu obezitate vor putea duce vieți mai sănătoase și mai active”, adaugă Fox.

 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

27 de ani de când R. Moldova a devenit parte a CEDO

27 de ani de când R. Moldova a devenit parte a CEDO Acum 27 de ani, Republica Moldova a devenit parte a Convenţiei pentru apărarea...

Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie va avea un nou rector

Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie va avea un nou rector Pe data de 2 octombrie se va desfășura procesul de alegere a rectorului...

Parlicov: În prezent, nu sunt premise pentru majorarea tarifelor la resursele energetice

Parlicov: În prezent, nu sunt premise pentru majorarea tarifelor la resursele energetice În prezent, nu sunt premise pentru majorarea tarifelor la resursele energetice, deoarece prețurile...

Alunecările de teren la Bălți, provocate din cauza unor scurgeri subterane de apă

Alunecările de teren la Bălți, provocate din cauza unor scurgeri subterane de apă Fuge pământul la Bălţi. O bucată de teren de pe strada Sfântul...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.