X

Un studiu recomandă guvernului britanic să introducă după Brexit o viză specială pentru imigranţii europeni tineri

Imigranţii europeni cu vârste sub 30 de ani ar putea obţine o viză specială care să le permită să lucreze în Marea Britanie după ieşirea efectivă a acestei ţări din Uniunea Europeană, măsură sugerată într-un studiu independent comandat de guvernul de la Londra şi care este motivată de nevoia de a găsi forţă de muncă specializată care să susţină economia britanică, scrie publicaţia El Mundo.

Un avantaj menţionat în studiul elaborat de Comisia Consultativă asupra Imigraţiei este că tinerii sub 30 de ani au în faţa lor mulţi ani de viaţă activă şi prin urmare ei vor plăti mult timp impozite statului, ei reprezentând în acelaşi timp un risc mai redus pentru sistemul de asistenţă socială.

Ideea este inspirată din politicile privind imigraţia practicate de Australia, Noua Zeelandă şi Canada, ţari mai flexibile faţă de imigranţii lucrători temporari cu vârste sub 30 de ani, şi vine în întâmpinarea solicitărilor mediului de afaceri, care se teme că în urma Brexitului şi a măsurilor de limitare a imigraţiei va fi îngreunată găsirea forţei de muncă.

De altfel, guvernul de la Londra are deja un acord de acest timp cu cele trei ţări menţionate, plus Japonia, ce permite tinerilor cu vârste cuprinse între 18 şi 30 de ani să obţină un loc de muncă în Marea Britanie.

În ceea ce priveşte imigraţia provenită din statele Uniunii Europene, în raport se sugerează guvernului britanic ca după Brexit să accepte numai lucrătorii calificaţi. ‘Teoria economică arată că este mai probabil ca imigranţii să aducă beneficii economice atunci când abilităţile lor sunt diferite de cele ale populaţiei locale’, explică autorii studiului.

Tags: brexitimigrantilucratori calificatispaniastudiuteoria economicaUEviza
Categorii: Diaspora