Un suspect în FURTUL SECOLULUI a fost arestat pe aeroportul din Bagdad

Publicat:

Forţele de securitate au reţinut luni, pe aeroportul din Bagdad, un om de afaceri acuzat de implicare în “furtul” a 2,5 miliarde de dolari de la autorităţile fiscale, în timp ce încerca să părăsească Irakul, potrivit Ministerului de Interne, citat de AFP, potrivit agerpres.

Cazul, mediatizat la mijlocul lui octombrie, a provocat o vie indignare în Irak, ţară bogată în petrol, dar afectată de o corupţie endemică.


Citeşte şi: Preşedintele german face o vizită surpriză la Kiev – Black News

Un document al Administraţiei generale a impozitelor a explicat că aceste 2,5 miliarde de dolari au fost adunate în perioada septembrie 2021 – august 2022, prin intermediul a 247 de cecuri încasate de cinci companii. Banii au fost apoi retraşi în numerar din conturile acestor companii.

Un detaşament al Ministerului de Interne “l-a arestat pe Nour Zuhair Jassem pe aeroportul internaţional din Bagdad în timp ce încerca să părăsească ţara la bordul unui avion privat”, a anunţat ministrul de interne, Othman al-Ghanemi, într-un comunicat.

Organismul guvernamental anticorupţie l-a descris pe suspect drept “directorul general (…) al unei companii de servicii petroliere, unul dintre acuzaţi în cazul depozitelor aparţinând Administraţiei fiscale”, potrivit unui alt comunicat dat publicităţii luni.

Justiţia a audiat deja mai mulţi funcţionari ai Administraţiei fiscale legat de acest caz şi a emis mandate de arestare împotriva proprietarilor companiilor acuzate că ar fi retras banii.

Citeşte şi: Zelenski: Sentimentul de înfrângere devine tot mai puternic în Rusia – Black News

În pofida unei corupţii care s-a infiltrat în toate instituţiile statului şi administraţiile publice, dacă există condamnări în Irak, acestea vizează adesea eşaloanele intermediare ale statului sau simpli executanţi, rareori vârful piramidei.

“Corupţia generalizată este o cauză principală a Irakului disfuncţional. Şi, cu toată sinceritatea, niciun lider nu poate fi absolvit de asta”, critica la începutul lui octombrie emisarul ONU în Irak, Jeanine Hennis-Plasschaert, potrivit AFP.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden (editorial)

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden Succesorul lui va moșteni o lume incomparabil mai primejdioasă Președintele Biden a luat ieri cuvântul la ONU, fiind...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.