Un trib maori le cere antivacciniştilor să nu mai folosească ritualul haka

Publicat:

Tribul maori care deţine drepturile de proprietate intelectuală asupra ritualului haka devenit celebru datorită All Blacks, echipa naţională de rugby a Noii Zeelande, le-a cerut luni manifestanţilor antivaccinişti să înceteze folosirea acestuia la proteste, transmit AFP şi Reuters, potrivit agerpres.

Legea din Noua Zeelandă recunoaşte tribul Ngati Toa drept păstrător cultural al haka Ka Mate, ritual reprodus în ultimele săptămâni de manifestanţii împotriva vaccinării şi a restricţiilor antiepidemice.


Citeşte şi: Mai multe australience dau în judecată Qatarul, după examinările ginecologice forţate pe Aeroportul din Doha – Black News

‘Ngati Toa condamnă folosirea haka Ka Mate pentru a promova mesaje împotriva vaccinării anti-COVID-19’, a declarat într-un comunicat tribul respectiv.

‘Insistăm ca manifestanţii să înceteze imediat să folosească taonga (moştenirea culturală) noastră’, subliniază reprezentanţii săi.

Haka maori cunoaşte mai multe versiuni, dar Ka Mate, realizată de All Blacks de mai bine de un secol înaintea fiecărui meci, este cea mai cunoscută.

Acest ritual, în care picioarele lovesc cu putere pământul, iar ochii se rotesc în orbite, este adânc înrădăcinat în cultura acestei ţări şi este practicat la marile ocazii cum ar fi căsătorii şi funeralii.

Ka Mate a fost compus de şeful războinic al tribului Ngati Toa, Te Rauparaha, în jurul anului 1820, după ce scăpase de urmărirea un trib inamic.

În 2014, parlamentul Noii Zeelande a adoptat o lege care îi recunoaşte pe Ngati Toa drept gardieni ai haka, dar textul nu prevede nicio sancţiune în caz de utilizare abuzivă.

Tribul a denunţat deja utilizările în scop comercial ale ritualului şi versiunile satirice sau lipsite de respect.

Şeful executivului Ngati Toa, Helmut Modlik, a afişat o linie clară provaccin: ‘Vaccinul împotriva COVID-19 este cea mai bună protecţie de care dispunem’. ‘Mulţi dintre tupuna (strămoşii) noştri şi-au pierdut viaţa în pandemii din trecut’, a reamintit el.

Noua Zeelandă a reacţionat radical împotriva pandemiei de COVID-19, prin carantine stricte şi închiderea frontierelor, ceea ce i-a permis să înregistreze doar 33 de decese dintr-o populaţie de 5 milioane de locuitori.

Cu toate acestea, mii de persoane au protestat contra politicii ‘no jab, no job’ (‘fără vaccin, fără loc de muncă’).

Prim-ministrul Jacinda Ardern a stabilit pentru încetarea lockdown-ului o ţintă de vaccinare a 90% din populaţia eligibilă.

Citeşte şi: Șefa NHS Anglia este acuzată că a ABUZAT de statisticile Covid – Black News

Procentul celor vaccinaţi cu două doze este în prezent de aproximativ 81%, dar Jacinda Ardern a deplâns luni faptul că tinerii maori sunt în mod deosebit expuşi dezinformării cu privire la COVID-19. ‘Avem dificultăţi în a ajunge la unii din tinerii noştri maori’, şi-a exprimat ea regretul la televiziunea TVNZ.

Până la data de 13 noiembrie, 76% dintre maori primiseră o doză de vaccin, iar 60% era complet vaccinaţi.

Autorităţile au raportat luni 173 de cazuri noi de infectare şi un bilanţ total de peste 8.500.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Trei pensionare, victime ale escrocilor. Au pierdut prin înșelătorie 35 de mii de euro

Trei pensionare, victime ale escrocilor. Au pierdut prin înșelătorie 35 de mii de euro Escrocheria cunoscută sub numele de „Ruda implicată în accident” continuă să...

IGSU continuă desfășurarea activităților de prevenire a înecurilor în perioada estivală

IGSU continuă desfășurarea activităților de prevenire a înecurilor în perioada estivală Un bărbat și-a pierdut viața în timp ce se afla la scăldat. Cazul a...

În primele două zile de la admitere, peste 2 700 cereri au fost depuse în liceele din Capitală

În primele două zile de la admitere, peste 2 700 cereri au fost depuse în liceele din Capitală Peste 2.700 de cereri au fost depuse...

România a început să exporte gaze naturale în Ucraina de la 1 iulie

România a început să exporte gaze naturale în Ucraina de la 1 iulie România a început să exporte gaze naturale în Ucraina de la 1...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.