X

Un tribunal din Guatemala admite crimele împotriva umanităţii, dar îl scoate ‘basma curată’ pe pricipalul torţionar

Un tribunal din capitala Guatemalei a stabilit că în această ţară a fost comise infracţiuni de genocid şi crime împotriva umanităţii în perioada cea mai neagră a îndelungatului război civil, dar l-a achitat pe un fost şef al informaţiilor militare de aceste acuzaţii, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Verdictul pronunţat miercuri de instanţa din este cel mai recent din dificilul demers al victimelor de a-şi căuta dreptatea, după încheierea conflictului în 1996.

Citeşte şi: Doi agenţi Interpol au fost împuşcaţi mortal în Mexic

Generalul în retragere Jose Mauricio Rodriguez, 73 de ani, era judecat pentru prezumtivul său rol în planul împotriva insurgenţilor, o campanie în care au fost ucişi cel puţin 1.771 de indigeni maya ixil şi în urma căreia mii dintre membrii acestei comunităţi au fost nevoiţi să-şi părăsească locuinţele, în timpul dictaturii lui Efrain Rios Montt (1982-1983).

‘Acest tribunal a decis în unanimitate că au fost dovedite infracţiuni de genocid şi crime împotriva umanităţii, şi l-a achitat pe inculpatul Jose Mauricio Rodriguez Sanchez de ambele capete de acuzare’, a declarat instanţa.

Doi din cei trei membri ai completului au votat pentru achitarea lui Rodriguez, considerând că ‘nu există probe că acesta a avut cunoştinţă de ce se întâmpla în zonele de conflict şi nu putea emite ordine din cauza gradului şi poziţiei avute în armată’. În schimb, judecătoarea Sara Yoc Yol a emis o opinie separată în care arată că acuzatul ‘ar fi trebuit condamnat pentru că a transmis toate informaţiile şi (…) se face vinovat de genocid’.

Se estimează că 200.000 de persoane, în majoritate civili maya, au fost ucise şi alte 45.000 au fost date dispărute în conflictul care s-a întins din 1960 până în 1996.

Avocaţii victimelor şi ale familiilor lor au arătat că mărturii ale supravieţuitorilor dovedesc că în Guatemala au avut loc încălcări ale drepturilor omului şi agresiuni sexuale.

Citeşte şi: Un chinez, care a ucis nouă elevi, a fost executat

În timpul procesului au fost audiate depoziţiile a 69 de martori şi examinate peste 600 de documente.

Fostul dictator Rios Montt, diagnosticat cu demenţă senilă în 2015, era rejudecat pentru genocid în momentul morţii sale, în aprilie 2018.

În mai 2013, un tribunal l-a găsit vinovat pe Rios Montt de genocid şi crime împotriva umanităţii. Însă, după numai zece zile, Curtea Supremă a ţării a invalidat verdictul, în baza unui viciu de procedură, după eforturi persistente ale avocaţilor săi de a împiedica procesul prin apeluri complexe.

Tags: Ciudad de Guatemalacivili mayacrime împotriva umanităţiiEfrain Rios MonttGuatemalaJose Mauricio Rodriguezrazboi civil
Categorii: Știrile zilei