X

Un tribunal din Moscova respinge un recurs împotriva prelungirii arestării a patru dintre cei 24 de marinari ucraineni

Un tribunal din Moscova a respins joi recursul împotriva prelungirii arestului preventiv decretat împotriva a patru dintre cei 24 de marinari ucraineni arestaţi la sfârşitul lunii noiembrie 2018 şi acuzaţi de încălcarea apelor teritoriale ruse în Marea Neagră, în apropiere de strâmtoarea Kerci, potrivit agenţiei de presă EFE şi postului de televiziune ucrainean TSN, potrivit agerpres.

Astfel, decizia tribunalului districtual Lefortovo din Moscova privind arestul preventiv al marinarilor ucraineni până la 24 aprilie rămâne neschimbată.

Citește și : Un aeroport din Roma a fost închis după ce au fost găsite trei bombe

Alte două recursuri similare împotriva aceleiaşi măsuri adoptate împotriva celorlalţi 20 de marinari ucraineni vor fi examinate de cea mai înaltă instanţă a capitalei ruse în audieri separate care vor avea loc în zilele de 12 şi 13 februarie.

La 28 decembrie, toţi marinarii ucraineni sechestraţi au declarat în faţa anchetatorilor ruşi că se consideră “prizonieri de război”. Serviciul Federal de Securitate rus (FSB, ex-KGB) susţine însă că marinarii ucraineni încarceraţi nu pot fi prizonieri de război, deoarece “Rusia şi Ucraina nu sunt în stare de război”.

La 25 noiembrie anul trecut, trei nave militare ucrainene au fost capturate, prin forţă, de către gărzile de coastă ruse pe motiv că ar fi încălcat apele teritoriale ale Rusiei în apropiere de peninsula Crimeea, anexată în martie 2014 de Moscova. Kievul a acuzat Moscova de “agresiune” şi a instituit stare excepţională în zece regiuni situate la frontiera cu Federaţia Rusă.

Pe fondul condamnării internaţionale aproape unanime, preşedintele rus Vladimir Putin a susţinut necesitatea utilizării forţei împotriva navelor ucrainene şi a echipajelor lor.

Citește și : Armata SUA, pregătită să intervină pentru protejarea personalului diplomatic din Venezuela în caz de necesitate

Ucraina acuză Kremlinul de restricţionarea tranzitului prin strâmtoarea Kerci pentru a transforma Marea Azov, o mare interioară utilizată în comun de ruşi şi ucraineni, în zonă aflată sub controlul exclusiv al Rusiei.

Moscova, la rândul său, susţine că doreşte pur şi simplu să garanteze siguranţa podului construit peste strâmtoarea Kerci şi care leagă peninsula Crimeea de teritoriul Rusiei.

Tags: arestLefortovomarea neagramarinarimoscovastrâmtoarea Kercitribunal
Categorii: Diaspora