X

Un tribunal din Serbia a dispus eliberarea celor trei poliţişti kosovari arestaţi la graniţă

Un tribunal din Serbia a ordonat luni eliberarea celor trei poliţişti kosovari reţinuţi în urmă cu peste o săptămână la frontiera comună, o decizie care atenuează tensiunile în creştere între Belgrad şi Priştina, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Autorităţile sârbe au afirmat că cei trei – identificaţi doar cu iniţialele B.S., R.Z. şi S.M. – au fost arestaţi în interiorul Serbiei, şi i-au acuzat de producere neautorizată, posesie, purtare şi trafic de arme şi substanţe explozive.

Citeşte şi: Şoigu a vizitat trupele ruse din Ucraina – Black News

De partea cealaltă, Priştina a spus că sârbii i-au răpit pe poliţişti de pe teritoriul Kosovo, şi a cerut eliberarea lor, la fel cum au solicitat Uniunea Europeană şi SUA.

Un complet al Înaltei Curţi din Kraljevo (sud-vest) ‘a confirmat punerea sub acuzare a celor trei şi a emis o decizie de încheiere a detenţiei lor’, se spune într-un comunicat al instanţei.

Decizia le permite autorităţilor sârbe să menţină acuzaţiile, dar în acelaşi timp să-i lase pe cei trei să revină în Kosovo, unde se vor afla în afara jurisdicţiei sârbe.

Tensiunile între Belgrad şi Pristina s-au amplificat după instalarea în mai a unor primari etnici albanezi în patru localităţi din nordul Kosovo cu majoritate sârbă, în urma unor alegeri boicotate de sârbi şi la care participarea a fost de doar 3,5%.

Citeşte şi: Un şarpe uriaş a fost găsit lângă o parcare din Viena – Black News

Bruxellesul şi Washingtonul au cerut Serbiei să-i calmeze pe protestarii din cele mai localităţi, iar Priştinei să retragă poliţia şi primarii din zona respectivă şi să organizeze noi alegeri.

Prim-ministrul din Kosovo, Albin Kurti, a confirmat eliberarea celor trei poliţişti luni. ‘Chiar dacă ne bucurăm că se întorc la familiile lor, această răpire înseamnă o încălcare gravă a drepturilor omului şi trebuie pedepsită. Agresiunea sârbă trebuie trasă la răspundere’, a scris Kurti pe Twitter.

Tags: Albin KurtiBelgradKosovoKraljevopristinaserbiaSUAuniunea europeana
Categorii: Diaspora