Un ‘tribunal popular’ condamnă Siria, Mexicul şi Sri Lanka pentru lipsa mijloacelor de a proteja mass-media

Publicat:

Un “tribunal” creat de trei ONG-uri pentru libertatea presei şi format din jurişti internaţionali a organizat luni o serie de audieri privind asasinarea de jurnalişti şi a “condamnat” Mexicul, Sri Lanka şi Siria, relatează AFP, potrivit agerpres

Instanţa a cerut, de asemenea, o revizuire “independentă şi cuprinzătoare” a mijloacelor existente pentru a proteja mass-media.


Citește și : Cum intenţionează UE să reducă facturile la energie?

“Tribunalul popular” a audiat timp de şase luni trei cazuri răsunătoare: asasinarea în 2009 a lui Lasantha Wickrematung în Sri Lanka, cea a lui Miguel Angel Lopez Velasco în Mexic în 2011 şi cea a lui Nabil Al-Sharbaji în Siria în 2015.

Cele trei ţări, “prin actele lor de omisiune, în special absenţa unei anchete, absenţa reparaţiilor pentru victime şi impunitate”, se fac vinovate de “încălcări ale drepturilor omului”, a subliniat judecătorul argentinian Eduardo Bertoni.

“Tribunalul”, găzduit într-o biserică din secolul al XVII-lea din Haga, a decis că eşecul lor de a proteja vieţile jurnaliştilor “demonstrează o lipsă de voinţă mai largă” de a-i aduce în faţa justiţiei pe cei care ucid jurnalişti.

“Impunitatea trebuie să înceteze”, a subliniat în declaraţii online judecătorul Gill Boehringer, făcând apel la stabilirea unei “strategii de combatere a represiunii, violenţei şi uciderii de jurnalişti”.

Gill Boehringer a detaliat o serie de măsuri în această sens, inclusiv “o analiză independentă şi cuprinzătoare a incapacităţii aparente a iniţiativelor comunităţii internaţionale” de a proteja mass-media, în mare parte prin intermediul Naţiunilor Unite.

Asasinarea jurnalistei americano-palestiniene Shireen Abu Akleh, pe 11 mai, “demonstrează în mod dramatic problema tragerii la răspundere a făptuitorilor şi a celor de deasupra lor şi a aducerii lor în faţa justiţiei”, a adăugat judecătoarea Marina Forti.

Premierul israelian Yair Lapid a declarat în septembrie că se opune urmăririi în justiţie a soldatului care a împuşcat-o pe vedeta Al Jazeera în timp ce aceasta relata despre un raid militar israelian în tabăra de refugiaţi de la Jenin, din Cisiordania, teritoriu palestinian ocupat de Israel.

“Tribunalul” a fost creat de trei mari organizaţii pentru libertatea presei: Reporteri Fără Frontiere (RSF), Free Press Unlimited (FPU) şi Comitetul pentru Protecţia Jurnaliştilor (CPJ).

Citește și : Putin: Rusia nu are vreo legătură cu criza energetică din Europa

Deşi nu are puterea legală de a condamna pe cineva, acesta urmăreşte să sensibilizeze, să facă presiuni asupra guvernelor şi să adune dovezi prin ceea ce numeşte o formă de “justiţie populară”.

La nivel mondial, peste 2.170 de jurnalişti au fost ucişi din 1992 şi, în marea majoritate a cazurilor, ucigaşii sunt în libertate, a menţionat Comitetul pentru Protecţia Jurnaliştilor.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Cu droguri în vamă. Un străin riscă să fie cercetat

Cu droguri în vamă. Un străin riscă să fie cercetat Un nerezident a fost prins cu circa 2,5 gr. de substanță presupusă a fi amfetamină,...

Mișcarea Respect Moldova se laudă că a mai racolat trei primari de sate

Mișcarea Respect Moldova se laudă că a mai racolat trei primari de sate La Mişcarea Respect Moldova au aderat trei primari din raionul Nisporeni: Silvia...

Deputatul Radei, Oleksii Goncearenko, către Parlamentul European: „Nu vă temeți și loviți Moscova!”

Deputatul Radei, Oleksii Goncearenko, către Parlamentul European: „Nu vă temeți și loviți Moscova!” Deputatul ucrainean Oleksii Goncearenko a făcut un apel în fața Parlamentului European,...

Misiune împlinită în Kosovo. Carabinierii moldoveni au fost medaliați

Misiune împlinită în Kosovo. Carabinierii moldoveni au fost medaliați Contingentul Inspectoratului General de Carabinieri (ICG) al Ministerului Afacerilor Interne (MAI) a luat parte la o...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.