Un turc din Consulatul american din Istanbul este judecat pentru spionaj – VIDEO

Publicat:

Procesul unui angajat turc la Consulatul SUA din Istanbul, acuzat de spionaj şi a cărui încarcerare în octombrie 2017 a provocat o criză diplomatică cu Washingtonul, începe marţi la Istanbul, informează AFP, potrivit agerpres.

Metin Topuz (foto) era responsabil la Consulatul american cu asigurarea legăturii între autorităţile SUA şi brigada de luptă contra traficului de droguri a poliţiei turce. El a fost acuzat de ‘spionaj’ şi de ‘tentativă de răsturnare a guvernului’ turc.


Citeşte şi: Incidentul cu autobuzul deturnat în Milano reaprinde o discuţie privind cetăţenia acordată migranţilor

În detenţie de un an şi jumătate, acesta este suspectat de către autorităţile turce că ar avea legătură cu mişcarea predicatorului Fethullah Gulen, acuzat de Ankara de orchestrarea tentativei de lovitură de stat din 2016.

Topuz riscă închisoarea pe viaţă la capătul procesului care se deschide la tribunalul Caglayan (Istanbul).

Arestarea sa a provocat indignarea Washingtonului şi a acutizat tensiunile între cele două ţări. Pe lângă disensiunile în dosarul sirian, cererii Ankarei de extrădare a predicatorului Gulen, instalat în SUA de 20 de ani, nu i s-a dat curs nici la ora actuală.

Ankara şi Washingtonul, aliaţi în cadrul NATO, şi-au suspendat reciproc pentru aproape trei luni majoritatea serviciilor de eliberare a vizelor.

Arestarea lui Topuz ‘a fost un subiect important pentru relaţiile turco-americane, dar SUA au revenit asupra deciziei lor de suspendare a vizelor şi au optat pentru o diplomaţie tăcută’, explică Asli Aydintasbas, cercetătoare la Consiliul European pentru Relaţii Internaţionale (European Council on Foreign Relations) din Istanbul.

‘Au existat eforturi şi solicitări sistematice doar în culise, iar cererile au fost făcute mai degrabă la întâlniri la nivel înalt şi nu prin canalele publice’, a adăugat ea.

În afară de Topuz, alţi doi angajaţi ai misiunilor diplomatice americane au fost încarceraţi: Hamza Ulucay, care lucra la Consulatul SUA din Adana, condamnat pentru asistenţă unei ‘organizaţii teroriste’, dar a fost eliberat sub control judiciar în luna ianuarie, şi Mete Canturk, de la Consulatul din Istanbul, în prezent consemnat la domiciliu pentru acuzaţii similare cu cele formulate împotriva lui Topuz.

Un alt american de origine turcă Serkan Golge, cercetător la NASA, a fost condamnat în februarie 2018 la şapte ani şi jumătate pentru apartenenţă la reţeaua gulenistă.

Potrivit unui înalt responsabil american, citat de AFP sub rezerva anonimatului, prioritatea Washingtonului este ‘de a obţine eliberarea angajaţilor noştri turci deţinuţi pe nedrept’. El subliniază absenţa vreunui ‘element care să susţină acuzaţiile împotriva lui Hamza, Metin sau Mete’. ‘Suntem foarte, foarte concentraţi asupra cetăţenilor noştri americani, cu o atenţie deosebită pentru Serkan Golge’, a mai indicat acesta.

Citeşte şi: Pentagonul deblochează un miliard de dolari pentru zidul lui Trump

Topuz este acuzat de procuror că ar fi avut contacte frecvente cu presupuşi membri ai mişcării predicatorului Gulen. De asemenea i se reproşează că s-a întâlnit de nenumărate ori cu anchetatori aflaţi la originea unui scandal de corupţie care a zdruncinat guvernul turc în 2013, dar care a fost înăbuşit de Ankara, atribuindu-l unui complot gulenist.

Relaţiile între Ankara şi Washington s-au detensionat într-o oarecare măsură în ultimele luni după eliberarea condiţionată, în octombrie, a pastorului american Andrew Brunson, după doi ani de detenţie în Turcia.

Dar tensiunile persistă în privinţa mai multor dosare. SUA sunt preocupate în special de hotărârea Turciei de a achiziţiona sisteme antirachetă ruseşti S-400, despre care susţin că sunt incompatibile cu echipamentele utilizate de NATO. Washingtonul şi-a avertizat aliatul cu ‘grave consecinţe’ dacă va merge până la capăt cu această tranzacţie, afirmând că ar putea suspenda livrările de avioane de luptă F-35 şi rachete Patriot americane către Turcia. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Festivalul ‘DOR de Chișinău’: Moldovenii din diasporă s-au bucurat de un spectacol de excepție

Festivalul 'DOR de Chișinău': Moldovenii din diasporă s-au bucurat de un spectacol de excepție Primăria Chișinău a organizat în premieră Festivalul „DOR de Chișinău”, un...

‘Diaspora Plantează Acasă’: Moldovenii din străinătate, invitați să planteze 11 hectare de pădure în satul Răzeni

'Diaspora Plantează Acasă': Moldovenii din străinătate, invitați să planteze 11 hectare de pădure în satul Răzeni Ministerul Mediului al Republicii Moldova, în colaborare cu Biroul...

Zilele Diasporei, desfășurate în localități din toate colțurile țării

Zilele Diasporei, desfășurate în localități din toate colțurile țării Zilele Diasporei, organizate tradițional în Republica Moldova în luna august, sunt marcate în zeci de localități din...

Zilele Diasporei: Lista evenimentelor și activităților organizate în perioada 14 – 23 august

Zilele Diasporei: Lista evenimentelor și activităților organizate în perioada 14 – 23 august Cetățenii reveniți acasă din diasporă sunt invitați să participe, în perioada 14...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.