Un ucrainean a fost condamnat la şase ani de închisoare în Rusia pentru “complicitate la terorism”

Publicat:

Justiţia rusă a condamnat vineri la şase ani de închisoare un ucrainean în vârstă de 20 de ani, acuzat că a vrut să organizeze un atentat în Rusia, la capătul unui proces denunţat de Kiev ca fiind aranjat, scrie Agerpres.

Pavlo Grib a fost găsit vinovat de “complicitate la terorism” şi condamnat la şase ani de închisoare, a precizat pentru AFP Aliona Katkalo, purtătoare de cuvânt a tribunalului militar din Rostov-pe-Don care l-a condamnat.


Citește și : Guvernul de la Wellington dă asigurări: Musulmanii din Noua Zeelandă vor fi în siguranţă

Pavlo Grib, care suferă de ciroză la ficat şi de alte boli, a dispărut în 2017 când se afla în Belarus, unde s-a deplasat pentru a se întâlni cu un prieten care venea de la Soci, staţiune balneară din sudul Rusiei, conform familiei sale.

În cele din urmă i-a fost găsită urma într-un centru de detenţie provizorie din Rusia, iar autorităţile ucrainene au afirmat că tânărul a fost “răpit” în Belarus de serviciile speciale ruse.

Justiţia rusă l-a acuzat pe Pavlo Brib că a încercat să îşi convingă prietenul să organizeze un atentat cu bombă la Soci.

Tânărul neagă acuzaţiile şi intenţionează să intre în greva foamei, a precizat la sfârşitul procesului avocata sa, Marina Dubrovina, citată de agenţia RIA Novosti.

Potrivit tatălui său, Pavlo Grib suferă de hipertensiune cauzată de ciroza sa la ficat şi are nevoie să urmeze un tratament medical. “Dată fiind boala lui Pavlo, este o condamnate la moarte. El are nevoie de o operaţie de urgenţă sau va muri”, a afirmat pentru AFP Igor Grib.

Ministerul de Externe al Ucrainei a denunţat la rândul său “o încălcare flagrantă a drepturilor omului”, acuzând Moscova că neagă “dreptul la un procesul echitabil” şi “dreptul la viaţă”.

Uniunea Europeană a făcut apel la Rusia să îl elibereze pe tânăr, care, în opinia sa, este închis “fără o acuzaţie clară”.

Citește și : Sute de neo-zeelandezi au chemat poliţia să-şi predea armele de asalt

Relaţiile dintre Rusia şi Ucraina sunt la cel mai scăzut nivel după venirea la putere la Kiev a autorităţilor pro-occidentale în 2014, urmată de anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Moscova şi de un război cu separatiştii proruşi în estul Ucrainei care a făcut peste 13.000 de morţi.

Numeroşi ruşi şi ucraineni au fost condamnaţi în cele două ţări pentru cazuri de “spionaj”, “terorism” sau “înaltă trădare”. Moscova şi Kievul îşi consideră cetăţenii condamnaţi drept “prizonieri politici”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

CEC a aprobat un tiraj de peste 850 de mii de buletine de vot pentru diasporă

CEC a aprobat un tiraj de peste 850 de mii de buletine de vot pentru diasporă Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat în ședința din...

Meniul de 10.000 de lire sterline pe care îl iau Prințul William și Kate în avion, la clasa întâi

Meniul de 10.000 de lire sterline pe care îl iau Prințul William și Kate în avion, la clasa întâi Te-ai întrebat ce servesc membrii familiei...

Messi a salvat Inter Miami

Messi a salvat Inter Miami Atacantul argentinian al Inter Miami, Lionel Messi, a adus clubului său o remiză în meciul din MLS cu Charlotte. Jocul din...

Pericol iminent. Cod roșu de inundații, emis acum de hidrologi. HARTA zonelor de vizate

Pericol iminent. Cod roșu de inundații, emis acum de hidrologi. HARTA zonelor de vizate Cod Roșu de inundații în România! Forțele de intervenție de la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.