Un vaccin chinezesc ARNm anti-COVID-19, aprobat pentru prima dată… în Indonezia

Publicat:

Indonezia a anunţat că a aprobat spre utilizarea de urgenţă un vaccin ARNm împotriva COVID-19 dezvoltat de o companie chineză, devenind astfel prima ţară care face acest lucru, chiar şi înaintea Chinei, relatează vineri Reuters, potrivit agerpres.

Agenţia pentru Alimente şi Medicamente din Indonezia (BPOM) a dat undă verde utilizării vaccinului ARNm de la Walvax Biotechnology, care s-a aflat în dezvoltare timp de mai bine de doi ani şi vizează tulpina iniţială a coronavirusului.


Citeşte şi: Uraganul Ian a devastat Florida şi se îndreaptă acum spre sudul SUA; cel puţin 12 oameni au murit – Black News

Aprobarea reprezintă oarecum o surpriză deoarece Walvax, care a efectuat studii ample în stadiu avansat asupra vaccinului în mai multe ţări, inclusiv Indonezia, Mexic şi China, nu a publicat deocamdată datele referitoare la eficacitatea vaccinului pentru reducerea riscului de apariţie a cazurilor de infectare cu COVID-19 şi de deces.

Penny Lukito, directoarea agenţiei, a declarat reporterilor că vaccinul, cunoscut sub numele de AWcorna, a prezentat o eficacitate de 83,58% împotriva tulpinilor de coronavirus de tip sălbatic, ea adăugând totuşi că eficacitatea scade la 71,17% în cazul variantei Omicron, foarte contagioasă.

Lukito nu a oferit detalii referitoare la aceste date şi nu a răspuns la întrebările Reuters care a solicitat comentarii suplimentare.

Walvax a refuzat să comenteze. Reacţia la bursă vizavi de compania chineză a fost una redusă, acţiunile crescând cu doar 0,5%.

Indonezia a mai acordat anterior aprobare pentru utilizarea de urgenţă altor vaccinuri împotriva COVID-19 din China înainte ca datele detaliate privind eficacitatea să devină disponibile, deşi aceasta s-a întâmplat mai devreme în timpul pandemieI, când produsele fabricate în Occident erau insuficiente.

China are în dezvoltare mai mulţi vaccinuri-candidate ARNm, însă vaccinul Walvax este singurul candidat în stadiu avansat în studii de mare amploare.

Nu se cunoaşte deocamdată ce răspândire va avea utilizarea vaccinului recent aprobat în Indonezia, unde peste 63% din populaţie este vaccinată cu schema completă. Experţi în domeniul sanitar din întreaga lume recomandă, de asemenea, utilizarea aşa-numitelor vaccinuri bivalente anti-COVID-19, care vizează atât tulpina originală, cât şi varianta Omicron.

Indonezia utilizează şi vaccinuri bazate pe tehnologia ARNm împotriva COVID-19 produse de Pfizer-BioNTech şi Moderna, însă vaccinul AWcorna are un termen de valabilitate mai lung, rămânând stabil la 2-8 grade Celsius timp de cel puţin şase luni, conform cercetătorilor care l-au dezvoltat.

Acest lucru ar putea face vaccinul ideal pentru Indonezia, un arhipelag de mii de insule, şi pentru alte ţări cu o logistică mai puţin dezvoltată în zonele greu accesibile.

Potrivit BPOM, cerinţele de depozitare mai puţin stricte ale vaccinului sunt potrivite Indoneziei, o ţară tropicală, produsul putând fi utilizat atât ca doză iniţială cât şi ca doză de rapel la persoane adulte.

Vaccinul va fi produs local de o firmă indoneziană, Etana Biotechnologies.

Dicky Budiman, epidemiolog indonezian la universitatea australiană Griffith, a declarat că prin producerea AWcorna pe plan local, prin transfer de tehnologie ARNm ar ajuta ţara să dezvolte suficientă expertiză pentru a se pregăti pentru noi variante şi o posibilă penurie de vaccinuri. “Este important şi strategic”, a spus el.

Citeşte şi: Uniunea Europeană lucrează la un nou indice pentru gazele naturale lichefiate – Black News

Walvax a dezvoltat vaccinul împreună cu Suzhou Abogen Biosciences şi o instituţie susţinută de armată chineză.

De asemenea, Walvax şi Suzhou Abogen lucrează separat la propriii candidaţi ARNm care vizează variantele de coronavirus.

La rândul său, China nu a aprobat niciun vaccin împotriva COVID-19 produs în Occident, iar portofoliul său de vaccinuri aprobate nu include deocamdată produse ce vizează în mod specific varianta Omicron, notează Reuters. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Sindicatele solicită stoparea majorării vârstei de pensionare a femeilor

Sindicatele solicită stoparea majorării vârstei de pensionare a femeilor Sindicaliștii consideră oportun examinarea posibilității stopării majorării vârstei de pensionare a femeilor la vârsta de 61...

Gest rar făcut de preşedintele Belarusului: Lukașenko graţiază 10 deţinuţi politici

Gest rar făcut de preşedintele Belarusului: Lukașenko graţiază 10 deţinuţi politici Liderul belarus Alexandr Lukașenko a eliberat cel puțin 10 deținuți politici, inclusiv un veteran...

Șefa statului a discutat cu ministrul Parlicov despre pregătirea pentru iarnă

Șefa statului a discutat cu ministrul Parlicov despre pregătirea pentru iarnă Finalizarea celor trei linii electrice de interconectare cu România, Vulcănești-Chișinău, Bălți-Suceava și Strășeni-Gutinaș, trebuie...

Guvernul Recean promite ‘să aducă’ Europa în toată ţara

Guvernul Recean promite 'să aducă' Europa în toată ţara Aflat într-o vizită de lucru în raionul Ceadîr-Lunga, prim-ministrul Dorin Recean a vizitat două proiecte implementate...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.