X

Un val de obligațiuni de stat verzi inundă piețele

Beneficiul poate fi mai mult politic decât economic

Un val al datoriilor publice ecologice inundă piețele. Marea Britanie a emis prima sa obligațiune în septembrie împreună cu alți noi emitenți, precum Columbia și Spania. Ele se alătură cel puțin altor 20 de țări care emit deja datorii verzi, în special Germania, care este pe cale să construiască o „curbă verde” a obligațiunilor pe scadențe multiple. Guvernele au strâns în total peste 100 de miliarde de dolari. Pe traseul verde până în acest an. Și mai târziu în această lună, UE se va alătura clubului. Cei 250 de miliarde de euro. (290 de miliarde de dolari), programul de împrumuturi ecologice, va deveni cel mai mare emitent suveran de instrumente din lume, relatează The Economist.

Principala diferență între o obligațiune ecologică și cea obișnuită este că capitalul pe care îl strânge trebuie să fie cheltuit pentru anumite proiecte ecologice. Așadar, de ce să nu creștem datoria în mod vechi și să direcționăm încasările către verde? Un avantaj ar putea fi capacitatea de a împrumuta la un preț mai mic. Investitorii ar putea fi dispuși să accepte o rentabilitate mai mică a obligațiunilor verzi (adică să plătească un preț mai mare pentru ele), deoarece își pot număra deținerile în raport cu obiectivele lor de mediu, sociale și manageriale, sau pentru că îi determină să arate bine în faţa publicului, spune Dion Bongaerts de la Universitatea Erasmus din Rotterdam.

Investitorii cer, de fapt, o rentabilitate mai mare a datoriilor convenționale decât o fac pe verdele cu caracteristici aproape identice. Diferențialul ratei dobânzii (numit „greenium”) poate părea modest: pentru o obligațiune de zece ani în Germania, aceasta este de aproximativ 0,05 puncte procentuale. Dar începe să arate mai bine atunci când considerați că randamentul unei obligațiuni germane convenționale pe zece ani este de -0,18%. Decalajul ratei dobânzii a crescut de la 0,02 puncte în urmă cu un an, sugerând că cererea pentru datoria verde depășește oferta lor. Obligațiunea britanică, care a fost emisă luna trecută, a avut o diferență a ratei dobânzii de 0,025 puncte procentuale, mai mult decât se aștepta pentru o deschidere a emisiilor ecologice. Vânzarea a fost suprasubscrisă de zece ori – mai mare decât orice emisiune de la Biroul de gestionare a datoriilor.

Cu toate acestea, este puțin probabil ca economiile de costuri să fie semnificative pentru guverne, spune Antoine Bouvet despre ING, o bancă olandeză. Pentru o datorie de 1 miliard. La o rată a dobânzii cu 0,05 puncte procentuale mai mică, euro ar însemna economii de aproximativ 500.000 de euro pe an, o scădere favorabilă pentru un guvern.

Acest lucru sugerează că obligațiunile verzi au un alt avantaj: acționează ca o unitate de angajament pentru politicieni. Folosiți-vă pentru o serie de politici ecologice, inclusiv un plan de dezvoltare a tehnologiilor cu hidrogen redus de carbon până în 2030. Riscul unor astfel de angajamente este că acestea vor fi fie diluate, fie inversate atunci când un nou guvern va ajunge la putere. Dar atunci când un Departament al Trezoreriei instituie un program de obligațiuni verzi și construiește o „curbă verde”, poate deveni mai greu să susțină anumite politici, spune Bouvet. Acest lucru va afecta lichiditatea și furia investitorilor.

Cu toate acestea, emiterea de obligațiuni mature poate duce la alte probleme de lichiditate. Unul este că investitorii ar putea să nu fie dispuși să arunce numerar pe o piață care este încă în creștere. Dar pe măsură ce obligațiunile verzi devin mai populare, riscul pentru guverne este ca acestea să împartă piața totală a obligațiunilor guvernamentale în două, spune Bongaerts. De obicei, toate obligațiunile emise în același timp și cu o scadență dată sunt identice, ceea ce le face mai ușor de tranzacționat. Cu toate acestea, un segment verde mai luxuriant poate avea ca efect scăderea primei de lichiditate pe care investitorii o acordă obligațiunilor convenționale și creșterea costului strângerii de fonduri.

Germania a încercat să se protejeze împotriva acestui lucru. Anul trecut, a început să emită obligațiuni verzi care se potrivesc cu un „geamăn” convențional cu aceeași scadență și cupon. Bundesbank menține lichiditatea pe piață prin „tranzacții de schimb”, permițând investitorilor să schimbe obligațiuni verzi cu cele convenționale. Pe măsură ce mai multe guverne devin ecologice, pot apărea alte soluții.■

Tags: Antoine BouvetBundesbankDion Bongaertsgermaniamarea britanieobligatiuni verzirotterdamUniversitatea Erasmus
Categorii: Știrile zilei