Un vicepremier polonez propune prelungirea mandatului actualului președinte cu 2 ani

Publicat:

Liderul Porozumienie, partid aliat cu naţionaliştii aflaţi la putere în Polonia, a propus vineri modificarea Constituţiei pentru a permite prelungirea mandatului actualului preşedinte Andrzej Duda cu doi ani şi amânarea alegerilor prezidenţiale, preconizate pentru luna mai, potrivit Reuters, scrie agerpres.

“Date ale oamenilor de ştiinţă arată că amânarea alegerilor cu doi ani ar nu ar ridica probleme. O astfel de schimbare ar necesita amendarea Constituţiei, aşa că fac apel la toate partidele din opoziţie pentru a sprijini” această iniţiativă, a pledat Jaroslaw Gowin, totodată vicepremier în guvernul de la Varşovia, într-o declaraţie televizată.


Citește și : Angela Merkel iese din carantină

Alegerile prezidenţiale la termen sunt prevăzute să aibă loc la 10 mai în Polonia, dar majoritatea polonezilor doresc ca ele să fie amânate din cauza epidemiei de coronavirus, notează Reuters.

Gowin a spus că dacă schimbarea propusă de el a Constituţiei va fi pusă în aplicare, Andrzej Duda, un aliat al partidului conservator aflat la putere Lege şi Justiţie (PiS), nu va mai fi autorizat să candideze din nou pentru realegerea sa.

Este imposibil ca Platforma Civică (PO), principalul partid de opoziţie polonez, să susţină schimbarea Constituţiei ca urmare a crizei sanitare pentru a permite prelungirea mandatului preşedintelui în exerciţiu, a declarat liderul acestei formaţiuni politice, Borys Budka.

Citește și : Ministrul german de interne vrea controale mai stricte la frontiere

“Legile actuale permit amânarea alegerilor în caz de catastrofă naturală. Să o facem… Dar nu există posibilitatea ca mandatul lui Andrzej Duda să fie extins”, a afirmat el.

Alegerile prezidenţiale din Polonia sunt în prezent prevăzute să aibă loc pe 10 mai, dar majoritatea polonezilor vor ca ele să fie amânate de teama răspândirii noului coronavirus, reaminteşte Reuters.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Șefa statului s-a întâlnit cu moldovenii care locuiesc în Irlanda

Șefa statului s-a întâlnit cu moldovenii care locuiesc în Irlanda Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a aflat într-o vizită de lucru la Dublin, unde a...

FOTO/ Submarin de 48 de metri, filmat pe străzile unui oraș din Germania. Sute de oameni au ieșit să facă poze

FOTO/ Submarin de 48 de metri, filmat pe străzile unui oraș din Germania. Sute de oameni au ieșit să facă poze Un uriaș submarin e...

Tragedie pe o autostradă din China. Un pod s-a prăbușit din cauza ploilor. 11 persoane au murit

Tragedie pe o autostradă din China. Un pod s-a prăbușit din cauza ploilor. 11 persoane au murit Prăbuşirea parţială a unui pod de autostradă, provocată...

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.