X

Un violent incendiu ameninţă arborii de sequoia din Parcul Naţional Yosemite (VIDEO)

Sute de pompieri se luptau luni cu un incendiu de pădure violent care ameninţa emblematicii sequoia uriaşi din Parcul Naţional Yosemite, situat în nordul Californiei, informează AFP, potrivit agerpres.

Incendiul, care a izbucnit joi dintr-un motiv încă nedeterminat, a ajuns în zona Mariposa Grove, cea mai apreciată a parcului, deoarece conţine sute dintre cei mai mari sequoia din lume, au declarat oficialii.

Citeşte şi: Casa Albă spune că Iranul va ajuta Rusia cu drone militare – Black News

Niciunul dintre aceşti arbori venerabili nu a fost însă afectat de flăcări.

Considerat iniţial ca fiind necontrolabil, incendiul a fost izolat în proporţie de 25% luni după-amiază, după ce a devastat circa 950 de hectare de vegetaţie, potrivit ultimului bilanţ.

Condiţiile meteorologice nu ajută însă: se aşteaptă ca vremea să rămână caldă şi uscată în următoarele zile.

“Facem tot ce putem pentru a-l stinge, folosind resurse aeriene, avioane cisternă şi elicoptere”, pe lângă echipele de la sol, a declarat pentru AFP Nancy Phillipe, purtătoare de cuvânt responsabilă cu informaţiile privind incendiile din Yosemite.

Circa 545 de pompieri se luptă în prezent cu flăcările.

Această zonă a parcului Yosemite a fost în mare parte reamenajată şi şi-a redeschis porţile în 2018.

Yosemite, apreciat de pasionaţii de escalade pentru stâncile sale maiestuoase, este unul dintre marile parcuri americane cele mai cunoscute din lume.

Orăşelul Wawona, gazdă a mai multor hoteluri care îi întâmpină pe numeroşii turişti veniţi să admire peisajele montane şi faimoasele sale cascade, a fost plasat de câteva zile sub ordin de evacuare.

Una dintre echipe din parc îl pregăteşte pe “Grizzly Giant” – cel mai faimos şi mai spectaculos sequoia uriaş din Yosemite – pentru apropierea flăcărilor, stropindu-l în mod constant cu apă.

“De la înălţimea celor circa 64 de metri ai săi, este al doilea cel mai înalt din Yosemite”, au precizat responsabilii parcului, care au postat pe reţelele de socializare măsurile luate pentru a-l proteja.

Incendiile de intensitate redusă nu afectează de obicei arborii de sequoia, care sunt adaptaţi în mod natural la astfel de dezastre: au scoarţa extrem de groasă, iar primele ramuri pot creşte la 30 de metri înălţime, departe de raza de acţiune a flăcărilor.

Aceşti arbori uriaşi, care cresc doar în California, nu sunt însă adaptaţi la incendiile mai intense, care au avut tendinţa de a izbucni în ultimii ani din cauza schimbărilor climatice.

Citeşte şi: Ambasadorul Canadei la Kiev convocat în urma transferului ‘inacceptabil’ al turbinelor – Black News

În septembrie 2021, în faţa incendiilor care devastau pădurile regiunii, echipele de salvare au înfăşurat arborii de sequoia, inclusiv pe “General Sherman” – un sequoia de 83 de metri, considerat cel mai mare din lume – în pături ignifuge.

California, afectată de o secetă cronică ce atinge niveluri record în acest an, se confruntă în prezent cu un val de căldură.

În ultimii ani, vestul american a fost afectat de incendii de pădure de o amploare şi o intensitate excepţionale, dar şi cu o durată din ce în ce mai mare.

Tags: californiaGeneral ShermanGrizzly GiantMariposa GroveNancy PhillipeParcul national YosemiteSequoiaWawona
Categorii: Știrile zilei