X

Un vulcan din Filipine a expulzat gaze şi abur

Un vulcan activ din apropierea capitalei filipineze Manila a expulzat gaze magmatice şi abur joi dimineaţă, la câteva zile după o erupţie freatomagmatică produsă în weekend, informează agenţia Xinhua, potrivit agerpres.

Institutul de Vulcanologie şi Seismologie din Filipine a indicat într-o postare video pe Facebook că a înregistrat o erupţie freatomagmatică din craterul principal al vulcanului Taal la ora locală 10:39.

Citeşte şi: Forţele ruse se retrag de la Cernobîl – Black News

Înaintea acestei erupţii institutul nu a detectat niciun seism cu origine vulcanică. A fost remarcat, însă, un “tremur de fond de nivel scăzut”, care a persistat de miercuri, a precizat institutul.

Insula pe care se află vulcanul este situată în provincia Batangas, la 66 kilometri sud de Manila.

Pe 26 martie, institutul a ridicat nivelul de alertă de activitate vulcanică la 3, pe o scară de 5, în urma unei erupţii freatomagmatice.

Guvernul a dispus evacuarea a peste 7.000 de persoane din 18 sate situate în jurul vulcanului.

Citeşte şi: Ruşii instaurează un ARMISTIŢIU la Mariupol – Black News

O erupţie freatomagmatică se produce atunci când magma şi apa interacţionează, ducând la ejectarea aburului şi a fragmentelor piroclastice.

Taal, unul dintre cei mai activi vulcani din Filipine, a erupt ultima dată în ianuarie 2020, conducând la strămutarea a aproape 380.000 de locuitori şi distrugând numeroase ferme, case şi drumuri din provinciile situate în apropiere.

Tags: filipinemanilaprovincia BatangasTaalvulcan
Categorii: Știrile zilei