X

Un vulcan din Filipine aruncă în atmosferă de circa o săptămână o cantitate periculoasă de gaz toxic

Un vulcan aflat la 50 de kilometri sud de Manila aruncă în atmosferă de aproape o săptămână un gaz toxic, care ar putea fi periculos pentru peste 300.000 de persoane, informează AFP, potrivit agerpres.

Vulcanul Taal, situat în mijlocul unui lac, este unul dintre cei mai activi din Filipine, ţară aflată pe Cercul de Foc al Pacificului, o zonă cu o intensă activitate seismică şi vulcanică.

Citește și : Cehia introduce teste PCR la intrarea în țară pentru persoanele nevaccinate

Cu câteva zile în urmă, vulcanul a început să arunce în atmosferă cantităţi tot mai mari de dioxid de sulf, învăluind treptat capitala într-un smog care a determinat autorităţile să avertizeze persoanele vulnerabile, estimând că acest nor ar putea fi periculos pentru viaţa şi sănătatea a peste 300.000 de persoane.

Cel puţin 2.400 de locuitori ai satelor din apropierea lacului şi-au părăsit deja casele căutând refugiu în zone mai îndepărtate, la rude sau în şcoli închise din cauza pandemiei de coronavirus. Potrivit responsabilului pentru dezastre naturale la nivel de provincie, Joselito Castro, “alte evacuări sunt planificate pentru zilele viitoare”.

Citește și : Consiliul UE va organiza un summit dedicat relațiilor cu China și cu țările balcanice

Ultima erupţie a lui Taal, în ianuarie 2020, a dus la evacuarea a 135.000 de persoane, a provocat moartea mai multor bovine, a îngropat zeci de case sub un flux de lavă fierbinte şi a aruncat cenuşă până la 15 kilometri în jur.

Tags: Cercul de Focfilipinegaz toxicTaalvulcan
Categorii: Știrile zilei