X

Un vulcan din Guatemala a erupt cu putere

Echipele de intervenţie şi protecţie civilă din Guatemala au început luni evacuarea “preventivă” a unei localităţi situate la poalele Vulcanului de Foc, care a înregistrat o puternică activitate la sfârşitul săptămânii, relatează EFE, potrivit agerpres.

Coordonatoarea Naţională pentru Reducerea Dezastrelor (Conred) a informat că evacuarea se desfăşoară în localitatea Panimaché 1, din municipiul San Pedro Yepocapa, în departamentul Chimaltenango, la aproximativ 60 de kilometri vest de capitala Ciudad de Guatemala.

Citeşte şi: Zelenski retrage forţele de menţinere a păcii ucrainene din toată lumea – Black News

Potrivit Conred, “aproximativ 150 de persoane” au fost instalate în adăposturi în departamentul Escuintla din sudul ţării.

Vulcanul de Foc a înregistrat la primele ore ale zilei de luni o erupţie spectaculoasă care a provocat o avalanşă de lavă, moderată spre puternică.

Erupţiile au devenit mai intense în cursul după-amiezii, astfel încât s-a luat decizia evacuării localităţii Panimaché 1.

Vulcanul este situat în centrul ţării, între departamentele Escuintla, Chimaltenango şi Sacatepéquez.

Potrivit Institutului Naţional de Seismologie, Vulcanologie, Meteorologie şi Hidrologie (Insivumeh) din Guatemala, colosul cu înălţimea de 3.763 de metri a intrat în activitate la sfârşitul săptămânii.

Citeşte şi: Putin trimite recruţi sau rezervişti în Ucraina – Black News

Duminică, erupţia a fost moderată însă în ultimele ore a devenit tot mai puternică, însoţită de activitate seismică şi acustică şi o creştere a zgomotelor interne similare cu cele ale unei locomotive, potrivit Insivumeh.

Vulcanul de Foc este în activitate constantă, iar ultima mare erupţie a avut loc pe 3 iunie 2018, când o persoană a murit şi alte 431 au fost date dispărute.

Tags: ChimaltenangoCiudad de GuatemalaCoordonatoarea Naţională pentru Reducerea Dezastrelor (Conred)EscuintlaGuatemalaPanimaché 1SacatepéquezSan Pedro Yepocapavulcanul de foc
Categorii: Știrile zilei