Una din zece femei a suferit un avort spontan

Publicat:

Una din zece femei a suferit un avort spontan, un fenomen ”minimizat prea mult timp”, ce trebuie tratat mai bine, mai ales pe plan psihologic, conform unui raport publicat în The Lancet, citat de AFP, potrivit agerpres.

”De prea mult timp, faptul de a suferi un avort spontan a fost minimizat şi, adesea, nu a fost luat în serios (…). Au trecut vremurile în care femeilor li se spunea ‘încearcă din nou’ ”, se subliniază în editorialul care însoţeşte acest raport publicat în prestigiosul jurnal medical.


Citește și: O bandă de traficanţi de droguri planifica asasinarea vicepremierului muntenegrean

Autorii raportului estimează că în fiecare an la nivel mondial au loc 23 de milioane de avorturi spontane, respectiv aproximativ 15% din totalul sarcinilor – ceea ce reprezintă aproximativ ”44 de sarcini pierdute în fiecare minut”, potrivit unuia dintre cele trei studii care compun acest raport.

Pe baza multor alte studii publicate în ultimii 20 de ani, cercetătorii estimează că 10,8% dintre femei au suferit un avort spontan.

Avorturile spontane recurente sunt mult mai puţin frecvente, doar 1,9% dintre femei au suferit două şi 0,7% s-au confruntat cu trei astfel de evenimente.

Anumiţi factori sunt asociaţi unui risc crescut de avort spontan, precum anomalii cromozomiale la făt, vârsta mamei şi, într-o mai mică măsură, cea a tatălui (în special peste 40 de ani), antecedente de avort spontan, un indice de masă corporală foarte scăzut sau foarte ridicat, consumul de alcool, fumatul, stresul, munca pe timp de noapte sau expunerea la pesticide.

În plus, riscul este mai mare la femeile de culoare.

”Deşi avortul spontan are loc cel mai adesea o singură dată, o parte semnificativă a populaţiei va necesita tratament şi îngrijire. În pofida acestui fapt, tăcerea care învăluie avorturile spontane persistă, nu doar în rândul femeilor care le trăiesc, ci şi în rândul îngrijitorilor, al factorilor de decizie politică şi al organizaţiilor de finanţare a cercetării”, explică una dintre cercetătoarele care au redactat studiul, Siobhan Quenby, de la Universitatea din Warwick, în Regatul Unit, citată într-un comunicatul emis de Lancet.

”Numeroase femei se plâng de lipsa de empatie cu care sunt îngrijite după un avort spontan – unele nu primesc nicio explicaţie, singurul sfat care le este oferit fiind să încerce din nou”, a adăgat Quenby, directoare adjunctă la 04, o organizaţie caritabilă britanică specializată în cercetarea avortului, şi iniţiatoare a raportului.

Citește și: HRW acuză Israelul că duce o politică de ‘apartheid’ faţă de palestinieni

Autorii raportului recomandă ca femeile care au suferit un avort spontan să beneficieze de o monitorizare minimă, inclusiv de sprijin psihologic pentru cuplu şi de consiliere înaintea unor sarcini ulterioare. Aceste îngrijiri trebuie sporite în cazul femeilor care au avut avorturi spontane multiple.

Semnatarii raportului consideră că este necesară armonizarea acestei monitorizări la nivel global.

În ultimele luni, modelul Chrissy Teigen şi soţia prinţului Harry, Meghan Markle, au dezvăluit că au suferit avorturi spontane. Declaraţiile au fost salutate de asociaţiile de profil, potrivit cărora aceste dezvăluiri contribuie la demontarea unui tabu.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Recean: Antreprenorii din Ceadîr-Lunga reușesc să-și extindă piețele de desfacere și contribuie la creșterea economică a țării

Recean: Antreprenorii din Ceadîr-Lunga reușesc să-și extindă piețele de desfacere și contribuie la creșterea economică a țării În cadrul vizitei sale în municipiul Ceadîr-Lunga, prim...

Șeful Marelui Stat Major, în vizită la mai multe unități militare din municipiul Ungheni și Bălți

Șeful Marelui Stat Major, în vizită la mai multe unități militare din municipiul Ungheni și Bălți Șeful Marelui Stat Major, generalul Eugen Ohladciuc, a vizitat...

La summitul OCS de la Shanghai, Putin şi-a reiterat planul de pace în Ucraina, sinonim cu ‘capitulare’ Kievului

La summitul OCS de la Shanghai, Putin şi-a reiterat planul de pace în Ucraina, sinonim cu 'capitulare' Kievului Rusia este gata să ia în considerare...

Un mort şi trei răniţi într-un atac rusesc asupra unei instalaţii de gaze în regiunea ucraineană Poltava

Un mort şi trei răniţi într-un atac rusesc asupra unei instalaţii de gaze în regiunea ucraineană Poltava Un atac cu rachete al forţelor armate ruse...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.