Undă de şoc în lume după tentativa de asasinat asupra premierului Slovaciei

Publicat:

Undă de şoc în lume după tentativa de asasinat asupra premierului Slovaciei

Preşedinţii principalelor instituţii ale Uniunii Europene şi lideri din state membre ale UE şi din afara acesteia au condamnat miercuri în termeni fermi atacul armat comis asupra premierului slovac Robert Fico, după cum au consemnat agenţiile internaţionale de presă.

”Condamn ferm atacul dezgustător asupra prim-ministrului Robert Fico. Asemenea acte de violenţă nu îşi au locul în societatea noastră şi subminează democraţia, bunul nostru comun cel mai de preţ. Gândurile mele sunt alături de premierul Fico, de familia sa”, a scris preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pe platforma X (fosta Twitter), citată de Reuters, potrivit stiripesurse.ro.


Citește și: Preţurile mondiale la alimente au crescut în aprilie, pentru a doua lună la rând: Scumpiri la carne și cereale

Preşedintele Consiliului European Charles Michel şi preşedinta Parlamentului European Roberta Metsola au declarat pe X că sunt şocaţi de vestea atacului asupra lui Robert Fico. ”Nimic nu poate justifica vreodată violenţa sau astfel de atacuri”, a afirmat Michel.

Şeful guvernului belgian Alexander De Croo, a cărui ţară asigură preşedinţia semestrială a Consiliului UE, a afirmat că ”atacul împotriva prim-ministrului Robert Fico este un atac asupra democraţiei”.

Şi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, s-a declarat “şocat şi îngrozit” de împuşcarea premierului slovac Robert Fico. “Îi doresc putere pentru o recuperare rapidă”. “Gândurile mele sunt alături de Robert Fico, de cei dragi şi de poporul slovac”, a scris Jens Stoltenberg pe X, citat de DPA.

Slovacia s-a alăturat NATO în 2004, în acelaşi an în care a aderat la Uniunea Europeană.

La rândul său, premierul ceh Petr Fiala s-a declarat şocat de acest eveniment. El a subliniat, într-o postare pe X, că violenţa nu poate fi tolerată. ”Ştirea despre împuşcarea prim-ministrului Robert Fico este şocantă. Îi doresc premierului însănătoşire cât mai rapidă posibil. Violenţa nu trebuie să fie tolerată, ea nu trebuie să îşi aibă locul în societatea noastră”, a menţionat Fiala, citat de agenţia de presă slovacă TASR.

Şeful executivului polonez Donald Tusk a scris, pe platforma X, că veştile din Slovacia sunt şocante şi că gândurile sale sunt acum alături de omologul său slovac.

”Am fost profund şocat de atacul odios împotriva prietenului meu, prim-ministrul Robert Fico”, a scris, la rândul său, premierul ungar Viktor Orban pe platforma X.

“Vestea tentativei laşe de asasinare a premierului slovac Fico mă şochează profund. Violenţa nu trebuie să aibă loc în politica europeană”, a postat cancelarul german Olaf Scholz pe platforma de socializare X, citat de Reuters.

Premierul Italiei, Giorgia Meloni, şi-a exprimat şocul profund faţă de tentativa “laşă” de asasinare a premierului slovac Robert Fico. “Toate gândurile mele se îndreaptă către el, familia sa şi către poporul slovac prieten. De asemenea, în numele guvernului italian, aş dori să exprim condamnarea cea mai puternică a tuturor formelor de violenţă şi atacurilor asupra principiilor cardinale ale democraţiei şi libertăţii”, a declarat ea, citată de ANSA.

”Cu numai câteva zile în urmă, am discutat la telefon şi am vorbit intens despre probleme de securitate. Îi doresc recuperare rapidă şi completă! Atentatul la viaţa premierului slovac Fico mă şochează profund. Nu există loc pentru ură şi violenţă în democraţiile noastre şi trebuie să luptăm cu toată hotărârea!”, a scris cancelarul austriac Karl Nehammer pe X, potrivit TASR.

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis s-a declarat şocat de atacul contra omologului său slovac şi a subliniat că ”asemenea acte de violenţă nu îşi au locul în societăţile noastre”.

”În numele Portugaliei şi al meu personal, exprim întreaga solidaritate cu colegul meu Robert Fico, prim-ministrul Slovaciei, dorindu-i recuperare deplină. Condamnăm în termenii cei mai puternici acest act barbar şi inacceptabil de violenţă politică”, a reacţionat premierul portughez Luis Montenegro.

Şefa guvernului danez Mette Frederiksen a condamnat ferm ”atacul terifiant împotriva premierului Robert Fico”. ”Violenţa nu îşi are locul în societatea noastră”, a adăugat ea.

Omoloaga sa estonă, Kaja Kallas, s-a declarat ”profund şocată de tentativa de a asasinare a premierului Slovaciei, Robert Fico”, subliniind că ”un atac contra unui lider ales este şi un atac împotriva însăşi ideii de democraţie”.

”Veşti şocante de la Bratislava. Condamn puternic tentativa de asasinare a prim-ministrului Slovaciei, Robert Fico. Ar trebui să existe toleranţă zero faţă de astfel de acte de violenţă”, a reacţionat şi preşedintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, în timp ce omologul său leton, Edgars Rinkevics, a susţinut că ”indiferent care sunt diferenţele politice sau de altă natură, violenţa este complet inacceptabilă”. El a condamnat tentativa de asasinat şi a cerut o anchetă cuprinzătoare.

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a denunţat atacul “îngrozitor” asupra premierului slovac Robert Fico, un populist care a făcut declaraţii considerate favorabile Rusiei înainte de a adopta un ton mai conciliant în ultimele luni, transmite France Presse.

Citește și: STUDIU/ În Republica Moldova, cel mai mult migrează persoanele de la 25 la 34 de ani. Ce spun experții

“Atacul asupra premierului slovac Robert Fico este îngrozitor”, a reacţionat Zelenski pe X. “Condamnăm cu fermitate acest act de violenţă împotriva şefului de guvern al unui stat partener vecin”, a adăugat el.

“Sunt şocat să aud această veste îngrozitoare. Toate gândurile noastre sunt alături de premierul Fico şi de familia sa”, a scris şi premierul britanic Rishi Sunak pe aceeaşi reţea.

Premierul social-democrat slovac Robert Fico a fost rănit în abdomen prin împuşcare miercuri în plină stradă după o reuniune guvernamentală desfăşurată în afara capitalei Bratislava, în oraşul Handlova. El se află în stare critică. Un suspect în vârstă de 71 de ani a fost arestat la faţa locului, potrivit presei locale. Acesta a tras patru sau cinci focuri de armă asupra premierului.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Accident în buricul Capitalei: Un troleibuz plin cu pasageri a fost acroşat în trafic

Un troleibuz plin cu pasageri a fost acroşat în trafic Un accident cu implicarea unui troleibuz de pe ruta 22, dar și a unui automobil...

O baracă părăsită a luat foc în Capitală

O baracă părăsită a luat foc în Capitală În seara zilei de 03 iulie 2024 pompierii din capitală au fost solicitați la stingerea unui incendiu...

SCANDAL în Parlament! Deputaţii lui Şor cer demisia Maiei Sandu şi au chemat Poliţia

SCANDAL în Parlament! Deputaţii lui Şor cer demisia Maiei Sandu şi au chemat Poliţia Interziși la 5 ședințe plenare, deputații lui Șor în frunte cu...

Zeci de mii de palestinieni fug din sudul Fâşiei Gaza

Zeci de mii de palestinieni fug din sudul Fâşiei Gaza Zeci de mii de palestinieni au fugit din sudul Fâşiei Gaza după ce un ordin...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.